Minden Supercharger megújuló energiával fog működni

0

Az elektromos autók ellenzői imádják durrogtatni, hogy hiába helyi-emissziómentes egy elektromos autó, ha a működéséhez szükséges energiát fosszilis anyagokat égető erőműből nyerik. Ez csak részben helyes megállapítás, hiszen az e-autók valóban vételezhetnek ilyen helyről származó energiát, de legalább az ebből származó káros anyagokat nem a nagyvárosok lakóinak kell belélegezni.

A Tesla azonban nem véletlenül tart ott, ahol és az idei Föld Napja alkalmából egy igazán meglepő bejelentéssel emeli egy magasabb szintre az autói környezetkímélő képességét. Érdekes módon a bejelentést nem Elon Musk tette meg, hanem Justin Lange, aki a márka, azon belül a Supercharger hálózat Közép-atlanti régióért felelős vezetője.

A fenti bejelentés egy pár érdekes adattal szolgál a Supercharger hálózat eddigi működéséről, melyek:

  • A működés óta 2,4 TWh energiát vételeztek az autók a SuC töltőkön keresztül
  • A SuC hálózat révén 8,3 milliárd, emisszió-mentes mérföldet tettek meg a Teslák (13,35 milliárd km)
  • Ezzel 334 millió gallon fosszilis üzemanyagot megspórolva (1,264 milliárd liter)
  • Megspórolva így 6,6 milliárd font légkörbe jutó szén-dioxidot (2,99 milliárd kg)

A végére jutott a legfontosabb infó, miszerint már az idei évé végétől minden Supercharger töltőből 100 százalékban megújuló energiák felhasználásával előállított energiát vételezhetnek az autósok.

Azért ez nem kis dolog és a Teslát ismerve nem is viccnek szánták a bejelentést, így vélhetően a színfalak mögött már gőzerővel megy a bejelentés megvalósításához szükséges lépések megvalósítása. Hogy pontosan miként fogja megugrani a Tesla ezt a lécet, az egyelőre még nem tisztázott. Az egyik lehetséges megoldás az, amit Elon Musk még 2017-ben mondott, hogy minden SuC állomásra napelemek kerülnek telepítésre, akkumulátorokkal kiegészítve az energia tárolása céljából, ezzel pedig végső soron a töltőállomások leválaszthatók lennének az országos villamoshálózatról.

Ez a megoldás nyilvánvalóan nem tudná teljes egészében fedezni egy állomás energiaszükségletét, így ezen felül még biztosan készül lépésekkel a Tesla. A SuC hálózat aktuális számát a tavaly novemberi infó óta becsülni tudjuk csak, de valahol 23-25 ezer környékén járhat ezen helyszíneken a töltőoszlopok száma.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!