Már 20 000 Supercharger szolgálja a Teslásokat világszerte

0

Az elektromos autózás megjelenésével együtt jelent meg az úgynevezett „hatótávpara”, ami az attól való félelem, hogy az autónkban lévő energiával nem jutunk el a célunkig (ami sokszor egyben a következő töltési lehetőség is) és ottmaradunk az út szélén, lemerült akkumulátorral. Magam is szembesültem ezzel az érzéssel, amikor életemben először használtam elektromos autót egy hétig egy első-generációs Nissan Leaf személyében.

Szerencsére ez egyre inkább a múlt ködébe vesző érzés, bár még mindig ökölbe szorulhat az autós gyomra, ha töltővel ritkán ellátott környékre téved, sajnos Magyarországon belül is van még pár ilyen régió. Nem így van ez a Tesla esetében, akik már a kezdetek óta munkálkodnak azon, hogy autóik mellé alapértelmezésben is járjon egy használható és biztonságot adó töltőhálózat, ez a Supercharger. Természetesen, ahol nincs ilyen töltő, ott még egy Tesla tulaj sem érezheti magát mindig biztonságban, de ezen is dolgozik Elon Musk vállalata és most már elmondható, hogy 20 000 ilyen töltő van világszerte:

A töltőtelepítések jól haladnak, főleg, ha azt nézzük, hogy a tavalyi év végére 15 000 SuC töltő üzemelt világszerte, összesen 1716 töltőállomáson és idén szeptemberre már 17 000 darabosra nőtt a hálózat. Az előző 2000 töltőre 9 hónapot, míg az utolsó 3000 oszlopra már csak 2 hónapot kellett várni, tehát a bővülés mértéke bámulatos. A 2000. állomást idén nyáron adta át a Tesla, míg most pár hete már majdnem elérte a 2200-as darabszámot. Szükség is van erre a sok töltőre, hiszen a Tesla eladásai hihetetlenül megnőttek, már a sanghaji gyárnak is például be kell segítenie az európai szállítmányokba, hogy érkezzen hozzánk elég Tesla Model 3.

Szerencsére a SuC hálózat nem csak darabszámban, hanem töltési teljesítményben is folyamatos fejlődést produkál, hiszen a legújabb (V3) technológiás töltőoszlopok már képesek akár 250 kW-al is tölteni az arra alkalmas Teslákat, igencsak lerövidítve annak időtartamát. További kiváló tulajdonsága ezeknek a töltőknek, hogy átgondolt helyekre kerülnek telepítésre, elősegítendő a gyors tovább haladást, ám most már belvárosi helyszíneken is találkozhatunk SuC töltőállomásokkal.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!