A napelemrendszerek már egy ideje velünk vannak, de csak az utóbbi pár évben kezdett el igazán tömegesen megjelenni a családi házak tetején, elég, ha csak Magyarországon is körülnézünk. Egy 3 kW-os rendszer nagyjából ma 1,5 millió Forint környékén üzemeltethető be, ám ez jó esetben csak a ház fogyasztását fedezi, ha autózni is szeretnénk, akkor már inkább 5-6 kW környékén kell gondolkodnunk, ha valóban a nap erejével szeretnénk az autónkat hajtani!

A napelemrendszerekkel kapcsolatban sokszor az a kifogása embereknek, hogy csúnya, elrontja egy ház összképét. Erre is van már megoldás, méghozzá amikor magába a cserépbe van a napelem beépítve, ilyen megoldást kínál például a magyar Terrán vállalat Generon termékcsaládja is, ám itt még mindig csak ott tartunk, hogy van napelem a házon. Ha a megtermelt energiát a közelgő nullszaldós rendszer megszűnése miatt szigetes üzemű rendszerben terveznénk hasznosítani, akkor már akkumulátor is kell. Ilyenkor az árak is rögtön közel a duplájára nőnek és megmondom őszintén, ilyen esetben már nagyon megnézi az ember, hogy mire költi a milliókat!

Itt lép be a képbe a Tesla és a saját napelemes megoldása, a Solar Roof, ami szintén egy cserépbe épített napelemre épül, de itt már a képben van a Tesla saját energiatároló megoldása is, nem beszélve a márka által nyújtott biztos üzemről és az ökoszisztémában működésről!

A rendszer eddig csak az Egyesült Államokban volt elérhető, de Elon Musk Twitter-bejelentése értelmében még idén átlépheti a rendszer az ország határait és megjelenhet Kanadában, valamint Európában is!

Az első verzióra már 2017 májusában le lehetett adni a rendelést, 1000 dollár foglaló fejében, ami pár hét alatt hatalmas siker lett és a teljes raktárkészlet elkelt. Az elmúlt évek leginkább a rendszer nyújtotta lehetőségek tanulmányozásáról szólt és a felmerült gyártási és fejlesztési problémák leküszöböléséről, amiket megoldhattak a Teslánál, vélhetően ezért is meri idén más piacokra is bevezetni Musk a rendszert. Arról nem beszélve, hogy a rendszer árán is tudtak faragni egy keveset! A Solar Roof rendszer jelenleg csak a Tesla Gigafactory 2-ben készül, New York mellett, de ha nő az igény a termék iránt, a termelési kapacitásokon is állítani kell, akár új üzemek bevonásával!

Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!