1 évet késik Amerikában a VW kisbusza, az ID. BUZZ

0

Nem lennék most annak a helyében, aki arra tartogatja a pénzét, hogy befizethessen végre a Volkswagen tisztán elektromos kisbuszára, ami a legendás Transporter T1 modern átiratának is tekinthető. Az előd hatalmas népszerűségnek örvendett az Egyesült Államokban és vélhetően az ezen érzelmi húrokat megpendítő utódra is hasonló sikerek várnának.

Csak lehessen végre kapni. Ám sajnos úgy tűnik, hogy a 2022-re ígért piaci bevezetés csúszik egy évet. Erről a márka észak-amerikai divíziójának (Volkswagen of America) vezetője, Scott Keogh beszélt az Automotive News magazinnak, egy interjú során:

„Én is azt kívánom, bárcsak megérkezne jövőre. De sajnos ez nem fog ilyen gyorsan megtörténni, sajnos egy kicsit még várnunk kell”

Az interjú további részében Keogh elmondta, hogy a BUZZ majd csak valamikor 2023-ban érkezhet meg az Egyesült Államokba. Hogy mi a probléma, azt nem fejtette ki, de a szavaiból arra következtethetünk, hogy az előre tervezettnél nagyobb igény merült fel a típus iránt, így vélhetően a Volkswagennél az illetékesek most azon ötletlenek, hogy miként lehetne még többet gyártani a kisbuszból.

„A reakció meglepő volt, teljesen ledöbbentünk. Csupán erről van szó”

Remélhetően tényleg csak ezért csúszik egy évet a típus bevezetése Amerikában. A BUZZ gyártására a Tennessee Államban található chattanoogai üzem lett kijelölve, így vélhetően a már megkezdett fejlesztések még nagyobb kaliberűek lesznek a helyszínen. Itt is számtalan átalakítás, bővítés és gépesítés lesz kívánatos, amire a Volkswagen 800 millió USD-s keretet állapított meg. A gyár igazgatója szerint minden a tervek szerint halad és 2021-től az elő-szériás, míg 2022-től a végleges sorozatgyártás is megkezdődhet a gyárban. A koronavírus miatt bár visszaesett a gyártás volumene Chattanoogában, a gyár bővítése nem állt le, jelenleg már közel 70%-os a készültség. Ha beindul az elektromos modellek termelése itt, a tervek szerint évi 100 ezer darab ilyen autót is elő fognak tudni állítani.

Azt viszont érdemes kiemelnünk, hogy Keogh csak az amerikai piacról beszélt, így elképzelhető, hogy az európai premier és piaci bevezetés meg tud kezdődni 2022-ben, az eredeti terveknek megfelelően. Az ID. BUZZ Európában a Volkswagen Hanover melletti üzemében készül majd.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!