Jön a 2. generációs NIO akkucseretelep

2

Az elektromos autók esetében sokszor kerül elő a megtehető hatótáv kérdése és ezzel együtt az, hogy mennyire élhető már az elektromos autó, mint a család/személy fő közlekedési eszköze. Azt biztosan állíthatjuk, hogy aki naponta levezet 4-500 km-t, annak még csak erős kompromisszumokkal ajánlható, ellenben akinek nem okoz gondot 2-300 km után megállni egy villámtöltésre és felfrissülésre, annak mindenképpen egyre élhetőbb megoldás az elektromos mobilitás.

A töltőnél eltöltött idő lerövidítésére léteznek most még csak inkább alternatívnak nevezhető megoldások is, mint a moduláris akkupakk. Ebben az esetben alapból kis kapacitású akkupakkal vásárolható meg az e-autó és ha szükséges, plusz akkukapacitás is vásárolható, vagy bérelhető. Ez még inkább kísérleti fázisban lévő lehetőség, nem úgy az autóban lévő akkupakk lecserélése egy teljesen feltöltöttre, ami akár pár perc alatt is megtörténhet. Erre már több gyártó is gondolt és változó mértékben próbálkozott is a megvalósításával (pl.: Renault, vagy Tesla), de a kínai NIO használható cseretelepekkel állt elő már két éve. Az első ilyen, cseretelepekkel megtűzdelt útvonal a kínai G2 autópályán valósult meg, ahogyan az a lenti Twitter bejegyzésben is látható:

A folyamat teljesen automatikusan megy végbe, nagyjából 3-4 perc alatt! 2020 nyarán már 130 csereteleppel rendelkeztek és 2021 végére 500 ilyen állomást akarnak megépíteni, amik most már valószínűleg csak azok a második generációs telepekből épülnek meg, amiket a napokban mutatott be a NIO, Power Swap Station 2.0 néven.

A gyártó szerint egy ilyen állomásban 14 akkunak lesz hely, amiből 13 mindig feltöltött állapotban várja majd az autóst, a hiányzó helyre pedig az aktuálisan lecserélt pakk csúszik be. Egy ilyen állomásra az autó automatikusan beáll és a cserét nagyjából 3-4 perc alatt elvégzik az automatizált robotok. Egy ilyen állomás naponta akár 312 cserét is meg tud valósítani, ha szükséges.

A legjobb pedig, hogy a NIO visszafelé is gondolkodik, tehát a már évek óta kapható 70 kWh-s akkupakktól kezdve a továbbfejlesztett 84 kWh-s, a 100 kWh-s és még a legújabb 150 kWh-s akkuk is cserélhetők lesznek.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!