Saját 22 kW-os villámtöltőt fejleszt a Volkswagen

0

Az elektromos autók terjedésével egyre több ember otthonában lesz egy ilyen jármű. Ezek előnyei legoptimálisban akkor használhatók ki, ha éjjelente otthon is tudjuk tölteni az autót. Viszont ezekben az autókban egyre nagyobb akkupakkok lesznek, ahogy telik az idő és hát mondjuk egy 70-80 kWh-s pakkot telerakni 2,3 kW-os teljesítménnyel nem lesz egyszerű. Természetesen ott vannak erre a célra az akár 11 kW-os wallboxok is, de valamiből a nagyobb, sokszor jobb.

A Volkswagen alkatrészfejlesztője és beszállítója a Volkswagen Group Components, akik már az ID.3 és az ID.4 alkatrészeinek házon belüli fejlesztéséért és gyártásáért is rengeteget tettek. Ám ez a divízió néha külön utakon is jár, elég csak az e-autós powerbankot, vagy az automata töltőrobotot megnézni tőlük.

Most pedig egy technológiát hoznak be a saját fejlesztésű eszközök közé, ez pedig a 22 kW-os villámtöltők kategóriája. Mint korábban említettem, otthoni célokra is kiváló tud lenni egy wallbox, de mondjuk a márkaszervízek esetében, ahol a szolgáltatások közé tartozik az, hogy az e-autót teljesen (vagy akár csak 80 százalékra) feltöltve adják vissza az ügyfélnek, már egy komolyabb technológia kell. Ilyenkor tud majd jól jönni a most bejelentett DC 22 kW-os fali kivitel, amihez nem szükséges egy komolyabb villámtöltőhöz szükséges komoly anyagi beruházás.

A töltőt elsősorban falra, vagy konzolra szerelhetőnek szánja a fejlesztőgárda és mivel a VW saját munkájáról van szó, természetesen CCS csatlakozóval van ellátva. A DC wallbox pedig még a kétirányú energiaáramlással ellátott járművek fogadására is alkalmas lesz, ami elsősorban az olyan otthoni felhasználóknak jó hír, akiknél van napelem és az abból származó energia tárolására alkalmas akkumulátorok.

A sikeres kezdethez pedig már a pilot programok is megkezdődtek, a VW több üzemében (Wolfsburg, Braunschweig, Hannover, Salzgitter and Kassel) is többet már munkára fogtak.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!