Tavasszal indulhat a 830 kilométer hatótávú Lucid sorozatgyártása

0

Lassan, de biztosan, már majdnem kész a Lucid Motors amerikai gyára, ahol évente 400 000 Lucid Air modellt terveznek gyártani.

Az elektromos autókkal foglalkozó, még igen fiatalnak mondható cég erős benyomást hagyott a nagyérdeműn 2020 elején, amikor is bemutatta az Air elektromos szedán modelljét, amely egyetlen feltöltéssel 517 mérföld (megközelítőleg 830 kilométer) megtételére képes. Erős kezdés egy újonctól!

Azonban a modell boltokban való megjelenését már kétszer is eltolták és a piac türelmetlenül várja a megjelenést. Most viszont az új gyárban, nemsokára megkezdődhet a csúcs hatótávolságú modell tömeggyártása.

A gyár neve, ami az amerikai Arizonában található Lucid AMP-1, és a tervek szerint, bizonyos bővítéseket követően évente majdnem félmillió modellt terveznek legyártani.

Peter Rawlinson, a Lucid Motors vezérigazgatója a következőket mondta el a témával kapcsolatban:

„2019 december 2-án megkezdtük a Lucid AMP-1 építési munkálatait az arizonai Casa Grandé-ban egy 590 hektáros területen és most, majdnem egy évvel később elkészült az első elektromos autók gyártására alkalmas gyár Észak-Amerikában. A csapat erőfeszítése elképesztő. A gyártósorokhoz szükséges berendezéseket már megrendeltük, így néhány hónapon belül megkezdődhet a Lucid Air tömeggyártása.”

Az interneten megosztottak néhány képet a gyár jelenlegi állapotáról. Néhány berendezés már látható, de tény, hogy még néhány elem szükséges a tömeggyártás beindításához. A gyártás megkezdésekor a cég még „csak” évi 30 000 legyártott elektromos modellel számol, ám ezt a számot szeretnék minél hamarabb 400 000-re feltornászni.

Peter Hochholdinger, a gyártásért felelős elnökhelyettes, valamint a Tesla volt gyártásért felelős igazgatója a következőket mondta el a témával kapcsolatban:

„A gyár felépítése során törekedtünk egy bizonyos „Future Ready” szemlélethez tartani magunkat. Ezalatt azt értem, hogy ahogyan majd a jövőben új platformokat és modelleket veszünk fel a kínálatunkba, a létesítmény kialakítása biztosítja számunkra azt, hogy mindig képesek legyünk tartani az elektromos modellek iránti növekvő vásárlói igényeket.”

Ezek szerint tehát a Lucid nem csak a mára gondolt, hanem a jövőbe tekintett mikor megtervezték az új gyárat. Kíváncsian várjuk, hogy milyen eladási számokat fog produkálni, valamint milyen népszerűségnek fog örvendeni a Lucid új modellje, az Air.

Hartyanszky Istvan
Hartyánszky István vagyok, egyetemista. Évek óta elektromos autózás rajnongó, és már lassan egy éve foglalkozom az e-cars.hu-n cikkek írásával.