Bemutatkozott a megújult Hyundai Kona Electric

0

A Hyundai Motor több ponton megújította tisztán elektromos városi crossoverét, a sikeres Hyundai Kona Electric modellt. Hogy az új Kona Electric még többet kínálhasson az ügyfeleknek, a modellfrissítés során a formatervre, a technológiai tartalomra és a praktikumra koncentráltak.

A modell 2018-as bevezetése óta minden várakozást felülmúló kereslet mutatkozik a Hyundai Kona Electric iránt, köszönhetően nagyteljesítményű elektromos hajtásláncának, hosszú hatótávolságának és divatos crossover megjelenésének. Mindössze két év alatt több mint 120 000 példányt adtak el világszerte, ebből több mint 53 ezret Európában.

A Hyundai március óta a Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) csehországi üzemében is gyártja a Kona Electric modellt. Így a vállalat ügyfelei jóval rövidebb várakozási idővel juthatnak hozzá új elektromos járművükhöz.

Az új Kona Electric stíluselemeinek merész átalakítása nyomán még letisztultabb megjelenést nyert, miközben bővült biztonsági funkcionalitása, valamint technológiai tartalma.

„A Kona Electric 2018-ban a világ első, tisztán elektromos szubkompakt szabadidőjárműveként lépett a piacra, és ezzel fontos mérföldkőnek számított a megfizethető elektromos közlekedés terén.” – mondta Andreas-Christoph Hofmann, a Hyundai Motor Europe marketingért és termékekért felelős alelnöke. „Az új Kona Electric bevezetése fényesen igazolja, hogy a Hyundai teljes mellszélességgel kiáll az emissziómentes mobilitás mellett: az új modell továbbfejlesztett vezetőtámogató és biztonsági szolgáltatásaival minden eddiginél kívánatosabb ajánlatnak számít.”

Az új Kona Electric külső formajegyei több ponton jelentősen módosultak. A letisztult, kecses megjelenést a városi szabadidőjárművek biztonságot sugárzó, merész karosszériaformájával kombináló modell egyrészt a kivételesen fejlett elektromos technológiát juttatja kifejezésre, másrészt minden eddiginél karakteresebb és könnyebben felismerhető.

Az új, zárt orrkialakítás letisztult stílust tolmácsol. Ezt a modern megjelenést erősítik a friss rajzolatú LED-es nappali fények is, kihangsúlyozva az autó széles kiállását. Az elöl, aszimmetrikusan kialakított töltőaljzat a Kona Electric jellegzetes stíluselemeként hívja fel a figyelmet a modell elektromos hajtásláncára.

Az új, divatosabb kialakítású fényszórók átnyúlnak az oldalfalra. Az ultramodern fényszóró belső eleme többfelületű reflektor (MFR) technológiát alkalmaz. A fényszórók a fényezett kerékív-borításokhoz kapcsolódnak, ami karakteres, kifinomult megjelenést kölcsönöz az új Konának. A kerékív-burkolat előtt kialakított, függőleges légbeömlők jelentős mértékben csökkentik az első kerékdobon belül és annak környékén kialakuló légörvényeket, és ezzel javítják az egész jármű aerodinamikáját. A lökhárító alsó részén kialakított, funkcionális légbeömlőt vízszintes, selyemfényű dekorsávok teszik hangsúlyosabbá, még határozottabbá téve a Kona kiállását. 

A hátsó lökhárítón megmaradtak a korábban is alkalmazott dekorsávok, míg a vízszintesen elnyúló hátsó lámpatestek az orr letisztult kialakítását tükrözik. A belső égésű és hibrid hajtásláncokkal szerelt Konához hasonlóan az új Kona Electric is 40 mm-rel hosszabb az eredeti kivitelnél. Ez dinamikus megjelenést, erőteljes kiállást eredményez.

Az új Kona Electric új karosszériaszínekben kapható, akár kontrasztos fényezésű tetőlemezzel is:

Karosszériaszínek:

 • Dive in Jeju [Új]
 • Silky Bronze [Új]
 • Shimmering Silver [Új]
 • Ignite Flame [Új]
 • Misty Jungle [Új]
 • Surfy Blue [Új]
 • Teal [Új] 
 • Cyber Grey [Új]
 • Atlas White [Új] 
 • Galactic Grey
 • Phantom Black
 • Dark Knight
 • Sunset Red
 • Engine Red
 • Pulse Red
 • Phantom Black
 • Phantom Black
 • Chalk White
 • Opciós kontrasztos tetőszín: Phantom Black
 • Opciós kontrasztos tetőszín: Chalk White

Frissített belső tér, progresszív technológiák

Az új Kona Electric újdonságként kapja meg a 10,25 colos digitális műszeregységet, míg az opciós 10,25 colos AVN képernyő a legutóbbi modellfrissítés során jelent meg a rendelhető tételek sorában. Az AVN (audio, video és navigációs) képernyő olyan multimédiás és kényelmi funkciókat kínál, mint a Bluelink, a Hyundai LIVE szolgáltatások, vagy az Apple CarPlay és Android Auto. Ezzel a Hyundai folytatja a fejlett kapcsolódási szolgáltatások demokratizálását. A 8 colos kijelzőt választó ügyfelek vezeték nélkül csatlakoztathatják a rendszerhez okostelefonjukat az Apple CarPlay és Android Auto funkciók révén.

Az új Kona Electric új Bluelink funkciója lehetővé teszi, hogy a felhasználók okostelefonjukon vagy hangfelismerésen keresztül vezéreljék autójukat, ezzel élvezetesebbé és kényelmesebbé téve az utazást. Az alkalmazás képes megjeleníteni a gépkocsi hatótávolságát, az akkumulátor töltöttségét, illetve a különböző otthoni vagy nyilvános töltőrendszerekkel történő töltés várható időtartamát. A fejlett akkumulátor-szabályozó rendszernek köszönhetően a felhasználók az időbeosztásuk és pénztárcájuk függvényében időzíthetik a töltést, kiaknázva a csúcsidőn kívüli időszakok kedvezőbb tarifáit.

A Remote Charging funkció lehetővé teszi, hogy az új Kona Electric vezetője a Bluelink alkalmazáson keresztül, egyetlen gombnyomással a távolból indítsa el, illetve állítsa le a töltési folyamatot. Hűvös időben a Remote Climate Control funkció lehetővé teszi, hogy a hálózati áramforrásra csatlakoztatott gépkocsi egy előre beprogramozott időpontban előre felfűtse az utasteret. Ez nem csupán komfortosabbá teszi a beszállást és az elindulást, de az akkumulátor töltését is kíméli, hiszen a hálózatból veszi fel a fűtéshez szükséges elektromos energiát.

A legújabb Bluelink frissítés során új, fejlett kapcsolódási funkciók jelentek meg a modell fedélzetén, még kényelmesebbé és praktikusabbá téve annak használatát. A felhasználói profil alkalmazásával nem csak testre szabható a jármű, de a beállításokat minden olyan más Hyundai gépkocsiba is átvihetjük, amely rendelkezik ezzel a profil funkcióval. Az ‘utolsó útszakasz’ navigáció funkció az autó leparkolását követően a Bluelink alkalmazáson keresztül, kiterjesztett valóságú megjelenítés vagy a Google Térkép segítségével irányítja el az ügyfelet a végső úti célig. Az online útvonaltervezés funkció a GPS alapján valós idejű, illetve korábban mért (havonta frissülő és a szerveren tárolt) sebességadatok alapján, ötperces időközönként megjósolja a várható forgalmat. Ezzel pontosabban előre jelezhetők a forgalmi adatok, az érkezés várható ideje, illetve megbízhatóbban tervezhetők újra az útvonalak. A valós idejű parkolási információk segítségével a felhasználók kideríthetik a közelükben lévő parkolóhelyek helyét, illetve a parkolási díjakat. Ezen túlmenően a Bluelink legújabb frissítése már tartalmazza azt a szabad szavas keresés funkciót, amivel a felhasználók könnyedén vihetnek be a rendszerbe címeket vagy érdeklődésre számot tartó helyszíneket.

Az új hangulatvilágítás a vezető- és utasoldali lábteret megvilágítva hangsúlyozza ki a modell életmód-karakterét.

Kategóriaelső hatótávolság

Elődjéhez hasonlóan az új Kona Electric is kétféle emissziómentes, akkumulátoros elektromos hajtáslánccal elérhető.

A nagy hatótávolságú változat 64 kWh kapacitású akkumulátora egy 204 LE (150 kW) csúcsteljesítményű villanymotort táplál, amellyel álló helyzetből 7,9 mp alatt gyorsul 100 km/órára a Kona Electric. Az alapváltozat akkumulátorának kapacitása 39,2 kWh, villanymotorjának teljesítménye 136 LE (100 kW), a 0-100 km/óra gyorsulás pedig 9,9 másodpercet vesz igénybe. A nagy hatótávolságú akkumulátorral szerelt modellvariáns legnagyobb sebessége 167 km/óra, míg az alapverzióé 155 km/óra. 

Mindkét hajtáslánc 395 Nm maximális forgatónyomatékot ad le 0/perc fordulatszámtól, így az új Kona Electric az elindulás pillanatától fogva élvezetes vezethetőséget nyújt. 

A Kona Electric 2018-as bevezetése óta a kategória egyik legkiválóbb tisztán elektromos hatótávolságával rendelkezik. Miután a 2020. modellévre új abroncsokat kapott, a 64 kWh kapacitású akkumulátorral szerelt változat hatótávolsága kategóriaelső 484 kilométert (WLTP) képes megtenni egyetlen feltöltéssel. A 39,2 kWh-os modell maximális hatótávolsága 305 km (WLTP). 

A shift-by-wire elektronikus váltóvezérlés révén a különböző üzemmódok között egyszerűen, gombnyomással válthat a vezető. A megoldás révén elmaradhatott a váltókar és az erőátviteli egység közötti mechanikus kapcsolat, ami extra helyet szabadított fel az utastér első részében. 

A szabályozható erősségű, intelligens regeneratív fékrendszer lehetővé teszi, hogy az új Kona Electric automatikusan határozza meg a fékenergia-visszanyerés mértékét. A vezető emellett a kormánykerék mögött elhelyezett fülek segítségével maga is módosíthatja a rekuperáció hatékonyságát. A rendszer lassítás során visszanyeri a mozgási energiát. A bal oldali fület húzva tartva a jármű akár álló helyzetig is fékezhető anélkül, hogy a vezető a fékpedálra lépne.

A lítium-ion polimer akkumulátor mindössze kb. 47 perc alatt 10-ről 80 százalékos szintre tölthető fel 100 kilowattos, egyenáramú gyorstöltő berendezés segítségével. A Kona Electric opciós 10,5 kW-os, háromfázisú fedélzeti töltője kompatibilis a nyilvános, háromfázisú váltóáramú töltőállomásokkal, illetve a megfelelő otthoni fali töltőboxokkal. A rendszer használatával jelentősen lerövidíthető a töltés időigénye. A kábelbe épített vezérlőegységgel felszerelt ICCB vezetékkel akár hagyományos háztartási aljzatról is tölthető az autó.

Az új Kona Electric a Hyundai legmodernebb biztonsági csomagjával biztosít gondtalan utazást. A Hyundai SmartSense átfogó, kategóriaelső aktív biztonsági és vezetőtámogató funkciókat kínál; az új Kona Electric pedig elődjénél is gazdagabb biztonsági felszereltséggel rendelkezik.

Charge myHyundai

A Hyundai a közelmúltban jelentette be pán-európai integrált nyilvános töltési szolgáltatása, a Charge myHyundai bevezetését. Az új Kona Electric tulajdonosai ennek értelmében Európa-szerte több mint 170 ezer töltőponthoz férhetnek hozzá, a töltési költségeket pedig egyszerűen, egy mozdulattal fizethetik kártya vagy az alkalmazás segítségével. Az ügyfelek az AVN navigációs rendszer segítségével könnyedén megtalálhatják a legközelebbi, rendelkezésre álló töltőállomásokat.

A Charge myHyundai szolgáltatás kezdetben hat európai országban (Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Norvégia, a Cseh Köztársaság és Svájc) lesz elérhető. 2020 negyedik negyedévétől a nagy-britanniai ügyfelek számára is megnyílik a szolgáltatás. A Hyundai a közeljövőben további piacokon is szeretné ügyfelei rendelkezésére bocsátani a szolgáltatást.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!