Önvezetés fejlődése – 4D radar érezhet a Tesla modelljeibe

0

A Tesla új „4D” radart szeretne beépíteni az autóiba, amivel kétszeresére nőne a radar tartománya a mostanihoz képest, ami jelentősen elősegítené az önvezetés fejlődését.

Az Autopilot fejlesztésének korai szakaszában a Tesla elköteleződött, hogy a kamerák által alkotott képet radarral fogják kiegészíteni és nem használják a lidar rendszert. Ennek az egyik oka lehet az, hogy Elon Musk híresen utálja a lidar érzékelőket az autonóm közlekedési rendszereknél.

Nemrég még azt mondta, hogy a Tesla nem fog lidar szenzorokat használni, még akkor sem, ha csökkenne az áruk, sőt még ha teljesen ingyen adnák őket, akkor sem.

„Úgy értem, teljesen ingyen, azt hiszem még ha ingyen is adnák őket, akkor sem tennénk fel.”

Ehelyett a Tesla 8 térkamerát használ kiegészítve 12 ultrahangos érzékelővel és egy előlapi radarral. 2016. óta minden Teslát fel is szereltek ezekkel az érzékelőkkel, vagy legalábbis igen hasonlókkal, mivel azért volt néhány hardverfrissítés az évek során.

A Tesla autóiban eddig a Continental ARS410 autóipari radarját használta, melynek 160 méter a „látótávolsága”. Most azonban úgy tűnik, eljött a váltás ideje, a Tesla kiszemelte az Arbe Robotics nevű izraeli startup új 4D érzékelő technológiáját.

Két jel is arra utal, hogy a Tesla a radar lecserélése mellett döntött. Egyrészt egy „green” néven tevékenykedő hekker, aki már eddig is megbízható információkkal szolgált az érkező újdonságokról, azt írta, hogy az új funkciók között megtalálta az úgynevezett „Phoenix” radaropciót. Ami az Arbe Robotics radar szoftverének a neve.

Másodjára pedig egy Tesla-közeli forrás is megerősítette, hogy a frissített Model 3 már ezzel a rendszerre fog érkezni.

A vállalat által kidolgozott rendszer valóban forradalminak tűnik. Az Arbe a saját fejlesztésű chipjét fejlett jelfeldolgozó algoritmusokkal egészítette ki, ennek köszönhetően hatalmas mennyiségű adatod tud valós időben feldolgozni. Másodpercenként 30 képkockát generálva hozza létre a 4D képet, miközben másodpercenként 3 terabájtnyi adatot dolgoz fel. Ennek köszönhetően az autó radarjának „látótávolsága” majdnem megduplázódik, 300 méterre nő.

A vállalat szerint a rendszerük lehetővé teszi: „a távolság, a magasság, a mélység és a sebesség egyidejű feldolgozását, nagy felbontásban.”

A technológia lehetővé teszi a teljes 4D kép elkészítését, amely Elon Musk szerit sokkal inkább olyan már, mint egy videó és nem izolált képek egymás után. Az Arbe radarja tulajdonképpen az idő dimenzióját adja hozzá a felismerési rendszerhez.

Ide kattintva csatlakozz a Magyar Tesla Club fórumunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról!