Régen hallottunk már a Tesla Semi kamion gyakorlati alkalmazásáról, legutóbb is Bill Gates csak elméletben fejtegette, hogy az akkumulátor-alapú elektromos teherszállítás nem lesz életképes, amire Musk szintén reagált.  Viszont azóta megvolt a Tesla Battery Day, ahol bejelentésre került az új, 4680-as Tesla-cella, aminek segítségével akár 16 százalékos hatótáv növekedés is elérhető, nagyjából 14 százalékkal olcsóbban előállítva. Az energiatároló képesség ötszörös lett! Sajnos csak 2022 után kerül tömegesen gyártásba.

Az új cellában rejlő lehetőségekre fel is kapta a fejét Észak-Amerika egyik legnagyobb kereskedelmi hálózata, a Walmart és rögtön be is rendelt 130 darab Semi kamiont! Ráadásul nem ez az első Semi rendelésük, hiszen 2017 őszén már volt egy 15 darabos igényük az új kamionra. Az akkori tervek szerint a 15 új nyerges kamionból 5 az Államok területén, 10 pedig Kanadában teljesítene majd szolgálatot.

Habár sajnos a Semi Programot pihenőpályára tette a Tesla egy időre, a Wallmart már most kiegészítette a három éve leadott rendelést a már említett további 130 darabbal.

Hirdetés

„A Walmart Canada a mostani foglalásával összesen 130 Tesla Semi kamiont rendelt, ezzel az ország egyik legnagyobb ilyen előrendelését adta le. A lépés annak nyomán történt meg, hogy a Walmart a következő öt évre 3,5 milliárd USD mértékű fejlesztést irányzott elő, melynek az üzleti tevékenység elősegítése és a zéró-emissziós működés megvalósíthatósága a célja, 2040-re.”

A Tesla a Semi esetében először 5000 dolláros foglalót kért, amit később megemelt 20 000 dollárra. Ha pedig valaki a „Founders Series” kivitelre pályázott, annak a teljes 200 000 dolláros árat egyben kellett kifizetnie. Ennek értelmében a Walmart csak a foglalóra 2,9 millió dollárt fizetett a Teslának, míg a 130+15 kamion végső vételára is több, mint 20 millió dollár körül alakul majd.

John Bayliss, a Walmart Canada logisztikai vezetője (Senior Vice-president of Logistics and Supply Chain at Walmart Canada) így nyilatkozott a megrendelésről:

„A Tesla Semi teherautókra vonatkozó foglalások megháromszorozása része az üzleti innovációnknak és a fenntarthatóság előtérbe helyezésének. Azáltal, hogy flottánk 20 százalékát 2022 végéig elektromos járművekkel kívánjuk feltölteni és elköteleztük magunkat, hogy 2028-ig a teljes flottánk elektromos lesz, a biztonságot, az innovációt és a fenntarthatóságot helyezzük logisztikai hálózatunk élvonalába.”

Ide kattintva csatlakozz a Magyar Tesla Club fórumunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról!