Okos húzást lépett meg az Egyesült Államokban működő Electrify America nevű töltőszolgáltató, ugyanis közel 60 darab villámtöltő-állomását szerelte fel Tesla Powerpack-el. Ez egy olyan egység a Teslától, amiben 350 kWh kapacitás lakik és fő szerepe az energia tárolása. A tervezett beruházást már tavaly bejelentette a vállalat, ám a telepítések csak idén indultak el. Annak, hogy miért kell egy töltő mellé egy ilyen eszköz az a magyarázat, hogy minden fogyasztónak, így a töltők üzemeltetőjének is előre le kell adnia villamosenergia igényét a szolgáltató felé. Ha ezt túllépi, akkor drágábban kapja a többletet. Ezt Varsányi Péter kiválóan kifejtette egy írásában!

De a rendszerbe kerülő plusz energia (pl. fogyasztónál telepített napelem, vagy erőművi szélturbina által) is tud ingadozást okozni, amit egy ilyen energiatároló rendszer szépen ki tud simítani.

Még azt el kell mondanunk, hogy nem csak a Tesla akkumulátoraiból lehet ilyen rendszert építeni, hanem használt elektromos autók akkupakkjaiból is, ezzel ismét egy megnyugtató választ adva a tipikus „na és mi lesz ezekkel az akksikkal ha az autónak vége” jellegű kérdésekre.

Hirdetés

Az Electrify America vezérigazgatója elmondta, hogy valóban megtörténtek ezek a fejlesztések 60 állomás esetében és hozzátette, hogy itt nem áll meg a történet, hiszen további 100-120 állomásuk kerül ilyen jellegű fejlesztés alá, még az idei év végéig. Giovanni Palazzo továbbá elmondta, hogy amikor túllépik az előre megrendelt villamos áram igényüket, kWh-ként akár 30-40 dolláros felárat is kénytelen megfizetni a szolgáltató felé, a bevezetőben tárgyalt okok miatt. Viszont köszönhetően ennek a beruházásnak, ennek jó eséllyel vége és az eddig töltőnkként és naponta elbukott több száz dollár is náluk marad. A fejlesztés miatt sajnos némi áremelésre is kényszerült az Electrify America, ám a dollár/kWh árazásuk még így is barátinak mondható (0,31 – 0,43 USD/kWh).

Egyre több okos megoldás segíti majd az elektromos autósok életét, ez a mostani is egy ilyen. Ha a Tesla is alkalmazná több SUC töltőjénél ezt a lehetőséget, akkor remélhetőleg megszűnnének azok a ma még sokszor előforduló jelenségek, amik alacsony töltési teljesítményben öltenek formát ezeknél a töltőállomásoknál.