Elon Musk ellenőrzi a berlini gyárat és a CureVac munkáját a COVID-19 elleni vakcina kifejlesztésében

0

Elon Musk megerősítette, hogy a héten Németországba utazik ellenőrizni a berlini gyár munkálatait és megnézi azt is hogyan halad a közös projektjük a CureVac biotechnológiai vállalattal.

Musk pár hónappal ezelőtt jelentette be, hogy a Tesla segíteni fogja a CureVac munkáját a COVID-19 elleni vakcina kifejlesztésében mely a cég saját RNS (ribonukleinsav, a DNS-hez hasonló polimer óriásmolekula) technológiáján alapul.

Ekkor Elon azt mondta a Tesla olyan mikrogyárakat fog építeni a CureVac-nak, ahol a cég a sajt RNS technológián alapuló vakcináit tudja majd gyártani. Ami egy egészen meglepő bejelentés volt tekintve, hogy a biotechnológia igen távol áll az elektromos autózástól és a megújuló energiától.

Valójában azonban nem is olyan meglepő a dolog. A Grohmann Engineering csapata, mely most a berlini Gigafactory automatizálásán dolgozik, egészen hasonló dolgokkal foglalkozott, mielőtt megvásárolta volna a Tesla. A CureVac és a Tesla egyébként már tavaly óta együtt dolgozik, most pedig a helyzetre való tekintetre a világjárvány megfékezése vált a fő prioritásukká.

Már szabadalmat is nyújtottak be közösen, egy minden bizonnyal forradalminak számító „RNS bioreaktorról”, ami egyfajta automatizált RNS gyártó berendezés. A CureVac ennek a berendezésnek köszönhetően a világ minden táján képes lenne RNS automatizált nyomtatására, ami nagy segítséget jelentene a vakcinák és a gyógyszerek gyártásánál.

Az RNS molekula a sejtélet minden formájában megtalálható, leírható a DNS testvérmolekulájaként is. A CureVac megtalálta a módját, hogy stabilizálja ezt a molekulát és így módot adjon a szervezet számára bizonyos betegségek leküzdésében.

A vállalat korábban sikereket ért el az influenza törzsek gyógyításában, most pedig a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésén fáradozik, jelenleg a klinikai vizsgálatok első szakaszában tartanak.

Ha a Tesla és a CureVac közös projektje sikerrel jár akkor a szükséges vakcina széles körben elérhetővé válik. Musk azt is elmondta, hogy az általuk kifejlesztett berendezést más cégek számára is elérhetővé teszik, természetesen bizonyos feltételek betartása mellett.

Musk egyébként pedig, ha már Németországban jár megszemléli a berlini Gigafactory építkezését is, ami elképesztően látványos ütemben halad előre.

Ide kattintva csatlakozz a Magyar Tesla Club fórumunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról!