A Tesla a CureVac, biotechnológiai vállalat partnerévé vált

0

Elon Musk, a Tesla vezetője bejelentette, hogy a cég a CureVac vállalat partnerévé vált, akik jelenleg a COVID-19 elleni vakcinán dolgoznak a saját RNS technológiájukat felhasználva.

A CureVac egy németországi székhelyű biotechnológiai vállalat, mely a saját RNS (ribonukleinsav, a DNS-hez hasonló polimer óriásmolekula) technológiája által kínál gyógymódot számos betegségre.

Az utóbbi években új influenza-oltóanyagot fejlesztettek ki, ennek köszönhetően váltak élenjáróvá a COVID-19 elleni vakcina kutatásában is. Májusban már pozitív eredményeket tettek közzé a vakcinajelöltjükkel kapcsolatban. Ezt követően a német kormánytól szereztek egy 300 millió eurós befektetést a munkálatok folytatásásra.

De mi köze van ehhez a Teslának?

Elon Musk a Twitteren jelentette be, hogy a Tesla együttműködik a CureVac-kel, hogy „mikrogyárakat” építsen neki. 

A Teslának ez egy mellékprojekt, RNS mikrogyárakat építünk a CureVac-nak és esetleg másoknak is.”

Musk arról is beszélt, hogy szerinte milyen potenciál van a RNS technológiában.

Alapvetően úgy gondolom, hogy az RNS (és a DNS) technológiában hihetetlen potenciál van. Ez a technológia tulajdonképpen sok betegség megoldását egy szoftver problémává teszi.”

Musk megerősítette, hogy a Tesla automatizáló csapata a CureVac projektjén dolgozik. 

Ugyan a Tesla már fektetett erőforrásokat a koronavírus-járvány kezelésébe, például maszkokat és lélegeztetőgépeket is adományozott, azonban a biotechnológiába való bekapcsolódás mégis csak egy nagyobb léptékű projekt.

A cég azt a szakértelmét használja fel, melyet a saját gyártósorainak kiépítése közben szerzett. 

Valójában azonban nem is olyan meglepő a dolog, a Grohmann Engineering, a csapat, mely most a berlini Gigafactory automatizálásán dolgozik, egészen hasonló dolgokkal foglalkozott, mielőtt megvásárolta volna a Tesla. 

Bár az egészen meglepő, hogy a Giga Berlin építése közepette jut idejük arra is, hogy egy ilyen volumenű projektet kivitelezzenek.

Ilyen esetekben látszik az, hogy milyen komplex vállalat is a Tesla. Az autógyártásból kiindulva számos egyéb iparágat hódított mér meg, melyek látszólag egymástól merőben különböznek, ám a valóságban mégis összekapcsolódnak.