Triplázódtak az e-autós eladási számok júliusban

0

A koronavírus helyzet miatt a 2020-as év tavasza a teljes európai autóiparra hatással volt. Sok márka esetében katasztrofális méretű csökkenést hozott a helyzet az eladásokban. Az elektromos autók sem úszták meg, de furcsa mód ezen járművek esetében nem volt drasztikus a csökkenés, sőt, egyes aspektusokban még növekedést is hoztak a számok. De a tavasz régen volt, a nyár is most rúgja az utolsókat, nem úgy az eladási számok! A június is erős növekedést hozott, de mindjárt megláthatja a kedves olvasó, hogy a július még erre is ráerősített.

Nézzük is a számokat, melyek grafikus megjelenítését az insideevs csapatának köszönhetünk ezúttal is. 2020 júliusában összesen 113 659 darab e-autót adtak el Európában, ami 213 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi adat! A növekedés mértéke régóta nem volt ilyen szinten.

Az evsales blog számait feldolgozott grafikon alapján kijelenthető, hogy az elektromos autók jelenléte a teljes európai autóállományban immár 8,7 százalékos (4,1 % tisztán elektromos és 4,6 % plug-in hibrid). Tovább tart a plug-in hibridek iránti keresletnövekedés is, júliusban 390 százalékos növekedést hozott a kategória 59 965 darab eladott járművel. Ugyanez a növekedés mondható el a tisztán elektromos járművek esetében, bár a mérték szerényebb, „csak” 123 százalékos a növekedés 2019-hez képest, 53 694 darab személyében!

Európa útjaira az első hét hónapban 515 000 elektromos autó került (tisztán elektromos és plug-in hibrid). Fentebb említettük, hogy a teljes állományban már 8 százalék feletti a jelenlét, ez 2019 ugyanezen időszakában csak 3,6 százalék volt!

A következő téma, ami ilyenkor előjön, hogy melyek a legnépszerűbb, legkeresettebb modellek? A Renault ZOE továbbra is a kontinens piacvezető típusa, 9388 eladott darabbal júliusban és 46 259 évközi darabszámmal. Őt követi a Tesla Model 3, aminek nem tett jót a fremonti gyár bezárása (859 eladott típus júliusban, 34 014 év közben), de vélhetően folytatja hódító útját, amint a normalizálódnak a legyártott darabok!

A harmadik helyen a még egy darabig kapható Volkswagen e-Golf áll, melyet valamikor a közeljövőben is már teljes mértékben az ID.3 válthat fel. Íme az EU Top20 júliusban:

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!