Hirdetés

A Lucid bejelentette a közelgő Air elektromos szedán járművezetői asszisztens programját, amely akár versenybe is szállhat Tesla Autopilot funkcióival. 

A Lucid ragaszkodik ahhoz, hogy nem akar versenyezni a Teslával, azonban többen is úgy látják, hogy a Model S új kihívója a Lucid Air modellje lehet. Minden szempontból, beleértve az Autopilot funkciót is. A verseny azért is izgalmas, mert ez a két cég tűzte ki elsők között a 400 mérföldes hatótávolsággal rendelkező elektromos autók gyártását. Sajnos az Air sorozatgyártása késik úgy fél évet. A Model S pedig nemrég kapta meg az EPA által hivatalosan frissített értékelést, ezért a Tesla nyerte ezt a versenyt.

A Lucid azonban nem adja fel, tartogat még egypár meglepetést számunkra. 

Hirdetés

A járművezető asszisztens funkcióval kapcsolatban – amit egyébként „Lucid DreamDrive”-nak neveztek el – a cég nemrég adott ki információkat:

„A Lucid Motors, amely célja többek között a fentartható luxusautózás új standardjainak felállítása, bejelentette a Lucid DreamDrive asszisztens funkciót. Az első ilyen típusú platform egyesíti a piac legátfogóbb szenzorkészletét a legmodernebb megfigyelő rendszerrel, már a Lucid Air első verziójánál. Összességében a Lucid DreamDrive a cég azon szándékát jelzi, hogy egy korszerű, asszisztált és biztonságos vezetési élményt nyújt a felhasználóinak.” 

Habár a rendszer jellemzői nagyon hasonlóak a Tesla Autopilot funkciójához, számos különbséggel is rendelkezik. A Lucid DreamDrive által nyújtott főbb funkciók a következők: 

Biztonság: 

  • A környezetet megfigyelő kamerarendszer
  • Vakfoltokat figyelő kamerák
  • Közlekedési tábla felismerés
  • Automatikus vészfékezés
  • Figyelmeztetések zavart vagy álmos járművezetők számára

Vezetés:

  • Autópálya-asszisztens (az adaptív sebességtartó rendszer és a sávtartó funkció kombinációja)
  • Forgalomirányítás jelző

Parkolás:

  • Automata parkoló rendszer

Habár ezen specifikációk még nagyban hasonlónak tűnhetnek az Autopilothoz, a Lucid elmondása szerint ezen funkciók még bővülni fognak OTA szoftver frissítéseken keresztül. 

A Lucid a jövő hónapban fogja bemutatni az Air elektromos autó gyártási verzióját, ezt nem sokkal fogja követni a gyártási modell specifikációinak a bejelentése. Mi kiváncsian várjuk a pontos paramétereket. Annyi biztos, hogy egy egészséges versengés még sose ártott a piacnak. 

Hirdetés