Hirdetés

Nem sokkal azután, hogy a Tesla hivatalosan is megerősítette az akkumulátor cellák gyártását a most még építés alatt álló berlini Gigafactoryban, az is nyilvánvalóvá vált, hogy milyen cellák lesznek ezek. Ugyanakkor a kaliforniai e-autó gyártó bővít Sanghajban és belép a görög piacra is.

Brandenburg tartomány gazdasági minisztere, Jörg Steinbach szerint nyilvánvaló, hogy a Berlin melletti gyárban a Tesla saját fejlesztésű akkumulátorait fogja gyártani. Ezek azok az akkumulátor cellák melyeket a titkos „Roadrunner” projekt keretein belül fejlesztenek. Várhatóan kisebbek lesznek a mostaniaknál az energiasűrűségük pedig nagyobb, így az autók hatótávolsága is növekszik majd. Részletek várhatóan a szeptemberben tartandó, már nagyon várt „Akkumulátor napon” derülnek majd ki.

Jelenleg még a Fremontban található Gigafactory 1 a cég egyetlen gyára, ahol akkumulátorcellákat készítenek, ám ez is közös a Panasonic-kal. A gyár egyik részében a Panasonic munkatársai gyártják a cellákat a másik részlegen a Tesla alkalmazottai ezeket a cellákat beszerelésre kész elemekké állítják össze.

Hirdetés

A most épülő berlini üzemben valószínűleg már külső partner nélkül fognak cellákat gyártani. Steinbach elmondása alapján az akkumulátorgyártó részleg ugyan szerepel a tervekben ám ezt majd csak egy második, bővítési hullámban fogják felépíteni. Azt azonban még nem tudni pontosan mikor is lesz ez a második bővítési hullám.

Időközben a cég folytatja a kínai gyár bővítését is. A gyártócsarnokok kibővítése párhuzamosan halad a Model Y jövő évi gyártásának megkezdésének előkészítésével. A Tesla körülbelül 1000 állást is meghirdetett, elsősorban gyári munkásokat keresnek, de várják tervezők jelentkezését is.

Azt pontosan még nem tudni, hogy mennyi tervezőt is fog alkalmazni a cég. De azt már igen, hogy a cég Kínai tervező és fejlesztő központjában fognak dolgozni, amit maga Elon Musk jelentett be még januárban.

A cég Európában is új alkalmazottakat keres méghozzá a görögországi piacra lépéshez. Azt azonban, hogy mikor is jelenik majd meg a Tesla a görög piacon pontosan még nem tudni.

Hirdetés