Itt a vége a Tesla ingyenes töltőhasználatának

0

Bejárta a hír az egész e-autós világot, mely szerint a Tesla a napokban csökkentette autói nagy részének alapárát (az egyedüli kivétel a legújabb konstrukció, a Model Y, mely változatlan áron rendelhető). Ezzel párhuzamosan azonban, szinte észrevétlenül megszüntették az ingyenes Supercharger használati jogot, mely eddig minden újonnan vásárolt Model S és Model X tulajdonosát megillette.

Nézzük az engedményeket:

  • a Model 3 összes verziójának ára 2000 dollárral csökkent,
  • a Model S és a Model X összes verziójáért mostantól 5000 dollárral kevesebbet kell fizetni.

A Model 3 esetében nem látszik változás a jármű konfigurációjában az árcsökkentés kompenzálása érdekében, hiszen ezzel a típussal eddig sem járt a díjmentes töltőhasználat.

Tesla és ingyenes feltöltés

A Model S és a Model X esetében a korlátlan, ingyenes Supercharger használat volt az egyik legfontosabb előny, melyet a Tesla kínált ügyfeleinek. Elon Musk már korábban is elmondta, hogy ez a rendszer ilyen formában nem tűnik jó megoldásnak, és már akkor is elismerte, hogy korábban kellett volna véget vetniük az e kedvezménynek.

„Sajnáljuk, de ez nem igazán fenntartható, és egyáltalán nem ösztönzi a felhasználókat az optimális töltőhasználatra. Valószínűleg korábban kellett volna meghoznunk ezt a döntést.”

Ezt követően a Tesla mégis megtartotta ezt a kedvezményét annak érdekében, hogy a már legyártott, készleten lévő e-autók iránti keresletet fenntartsák.

Az utóbbi időszakban ingyenes töltési lehetőséget legegyszerűbben úgy tudtunk szerezni, ha egy használt S-t vagy X-et vásároltunk, ám az autógyár később visszahozta az ezen modellek új változataiban is a díjtalan töltés lehetőségét. Valószínűleg nem azért variálnak ezen az opción ennyit, mert Musk képtelen eldönteni, hogy mit is akar, hanem azért, mert hozzá kell igazítaniuk a kereslethez a szolgáltatásaikat, és az ingyenes töltés lehetőségének megszüntetésekor jelentős visszaesés volt tapasztalható a Model S és Model X eladásaiban.

Vajon most tényleg itt a vége?

A Tesla árcsökkentéseit követően az „Free Unlimited Supercharging” említés megszűnt az Model S és a Model X konfigurátorokból:

A weboldalon felsorolt új készletinformációk azonban továbbra is tartalmaznak még olyan modelleket, melyeknél még szerepel a lehetőség: 

Az új vásárlók valamivel több, mint 1600 km ingyenes töltési lehetőséget kapnak minden új járműhöz, mely a jelenlegi tulajdonos hivatkozási kódjának felhasználásával érhető el.

Ide kattintva csatlakozz a legnagyobb és legaktívabb Magyar Tesla Club Facebook csoportunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról.

Rozsa Arpad
“Orvostanhallgatóként az egészség védelme mindennapjaim szerves részét képezi. A nyomaték és a hangtalan közlekedés mellett így kifejezetten fontosnak tartom, hogy ne szennyezzük azt a környezetet, melyben mindennapjainkat éljük.”