A Tesla ismét növelni akarja a „teljes önvezetés” csomag árát. Elon Musk annak értékét pedig már közel 100000 dollárra becsüli. Már többször is szó volt arról, hogy a Tesla „önvezetési” rendszere messze az egész iparág előtt jár. Pedig az autók rendszere mellőzi a lézerradar használatát és a képalkotó-szoftver csupán a kamerarendszerre támaszkodik.

Hirdetés

Évekkel ezelőtt már hozzáláttak telepíteni minden szükséges hardvert az autókba, mivel úgy vélték, a probléma minden bizonnyal szoftveres lesz. Továbbá már évekkel ezelőtt megkezdték a „teljes önvezetés” csomag árusítását is, az újdonságokat pedig később szoftverfrissítések útján kapják meg a felhasználók.

Ez egy igen merész húzás volt, és már akkor többen bírálták is. Néhányan azt hozzák fel kritikaként, hogy a cég „teljes önvezetési” rendszerként hivatkozik rá, miközben az jelenleg nem képes a teljes autonóm közlekedésre.

Mások azért kritizálták a céget, mert gyakran változtatták a csomag árát lefelé és felfelé, annak ellenére, hogy az ígért funkciók még nem álltak rendelkezésre.

Tavaly azonban Musk világosabbá tette a cég árképzési stratégiáját a „teljes önvezetési” csomaggal kapcsolatban: a Tesla azért növeli a csomag árát, mert új funkciókat vezet be.

Jelenleg a csomag ára 7000 dollár, de Musk jelezte, hogy július elejétől 1000 dollárral fog emelkedni az ára világszerte.

A csomag ára így az új vásárlók számára 8000 dollár lesz, a meglévő tulajok pedig frissítések útján juthatnak hozzá az újdonságokhoz.

Musk továbbá azt is hozzátette, hogy szerinte az álltaluk kínált csomag valódi értéke körülbelül 100000 dollár.

„A csomag ára folyamatosan növekedni fog, ahogy a szoftver egyre közelebb kerül a valós önvezetéshez. Jelenleg a csomag valódi értéke nagyjából 100000 dollár körül van.”

Musk szerint ez is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a Teslák rendkívül jól tartják az értéküket. A cég hosszútávú célja pedig az, hogy a jövőben az autók az önvezetési képességüknek köszönhetően jövedelemtermelő eszközként is szolgálhassanak a tulajdonosuk számára egy utazás-megosztó applikáción keresztül. Musk szerint azonban emiatt az opció ára is folyamatosan növekedni fog.

Egyesek egyenesen úgy vélekednek, hogy ha a cégnek tényleg sikerülne elérnie a teljes önvezetést, akkor az autói egyszerűen túl értékesek lesznek ahhoz, hogy azokat magánszemélyeknek értékesítsék.

Ide kattintva csatlakozz a legnagyobb és legaktívabb Magyar Tesla Club Facebook csoportunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról.