Újabb Tesla szabadalom az Autopilot hatékonyságának növelése érdekében

0

A Tesla újabb szabadalmat nyújtott be, hogy az Autopilot számára begyűjtött információk feldolgozása még hatékonyabb lehessen. A szabadalmat ugyan a Tesla nyújtotta be, de Andrej Karpathy-t tüntették fel feltalálóként, aki a cég AI és Autopilot osztályának vezetője. A szlovák származású úriember egyébként hatalmas névnek számít a szakmán belül.

A probléma Karpathy szerint az, hogy az autonóm vezetési rendszereket a gépi tanuláshoz használt modellek képzésével fejlesztették ki. Tehát a rendszer folyamatos fejlesztését korlátozza a képzéséhez használt modellek minősége. Sok cég fordít jelentős erőforrásokat különböző adatok gyűjtésére, rendszerezésére és kommentálására. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy különböző forgalmi szituációkat modelleznek és elemeznek ki annak érdekében, hogy az ebből kinyert információkat beépítsék szoftvereikbe. Azonban ezek igen erőforrásigényesek és sokszor egy-egy helyzet megfelelő modellezése igen bonyolult.

A Tesla megközelítése az autonóm vezetési rendszerek fejlesztéséhez merőben eltér a többi gyártóéhoz képest.

A legtöbb gyártó relatív kevés autó adataival gazdálkodik csak, miközben a Teslának több százezer autója fut az utakon. Melyek mind fel vannak szerelve az adatgyűjtéshez szükséges hardverekkel, így egyfajta „árnyék adatgyűjtőként” funkcionálnak. Tehát a Tesla folyamatosan extrém mennyiségű adatot tud gyűjteni az önvezetés fejlesztésére.

Azonban óvatosnak kell lenniük, hogy a begyűjtött hatalmas mennyiségű adatból mit is táplálnak bele a szoftverbe.

Ahogy ezek a rendszerek egyre fejlettebbé válnak, úgy egyre nagyobb mennyiségű adatra van szükségük a fejlődésükhöz. Azonban nem csupán az adatok mennyisége számít, hanem azok minősége is létfontosságú ahhoz, hogy az autó komplex szituációkban is megfelelő döntést tudjon hozni.

A most benyújtott szabadalom ennek a nagy mennyiségű adathalmaznak a könnyebb feldolgozásában segít. A begyűjtött adatokat egy osztályozó rendszer pontszámokkal látja el és a szoftver ezen pontszámok alapján dönti el, hogy a begyűjtött érzékelőadatokat továbbítja-e a hálózaton keresztül vagy sem. Ha a rendszer úgy dönt, hogy továbbítja a beküldött információt akkor azt felhasználják képzési adatok előállítására. Tehát lényegében a begyűjtött adathalmaz kigyomlálásáról van szó, hogy a rendszernek csak a számára releváns adatokat kelljen feldolgoznia és beépítenie.