Mi a legjobb választás, ha olcsó, használt e-autóra vágysz?

0

Egy használt BMW i3. Legalábbis az Out of spec motoring Youtube csatornájának egyik szakembere, Kyle Conner szerint nincs más, ami jobban megérné, mint a bajorok tisztán elektromos autója.   Legújabb videójában egy 2016-os BMW i3-at tesztelt, de ez nem csupán egy kölcsönzős, gyors tesztvezetésből fakadó benyomás. Az EV guru ugyanis nemrég megvette a most tesztelt modellt, ráadásul az elmúlt hetekben igen gyakran vezette is. (Pontosabban, Conner barátnőjének vásárolták, ez az első elektromosan hajtott kocsija.)

Hogy miért nem vásárolt egy Tesla Model 3-at? A kérdés teljesen jogos, hiszen úgy tűnik, Conner teljesen beleszeretett a Teslájába, olyannyira, hogy már édesanyját is rábeszélte egyre. Az igazság az, hogy nehéz találni Model 3-akat a használtautók piacán. Ha valaki mégis belefut egy eladásra kínált darabba, az valószínűleg nem lesz sokkal olcsóbb, mint ha egy újat vásárolna. A Tesla Model 3 tartja a legjobban az árát az autópiacon!

De nézzük, miért állítják, hogy a pénztárcánk szempontjából nincs ennél jobb választás, jöjjenek a számok. A BMW i3 körülbelül 45 000 dolláros indulóárral vásárolható meg újonnan [itthon a BMW honlapja szerint minimum 13 042 000 forintot kell kicsengetni ahhoz, hogy elhozhassunk a szalonból egy új modellt], de ez akár 60 000 dollárig is emelkedhet a választott extráktól függően. Conner elég drasztikus véleménnyel van azokról, akik új i3-at vásárolnak, szerinte őrültnek kell lennie ahhoz, hogy valaki ilyen sok pénzt költsön egy ilyen EV-re. Ráadásul, az elektromos BMW hatótávja is jóval kevesebb a legolcsóbb Tesla Model 3 széria-hatótávjánál. A német cég szerencséjére az emberek azért megvásárolták újonnan, és mostanra már a használt autók között is jócskán felbukkannak a néhány éves i3-ak.

A Connerék által vásárolt 2016-os modell eddig mindössze 40 000 km-t futott, a barátnője pedig összesen 17 000 dollárt, átszámolva valamivel több, mint 5 millió forintot fizetett érte. Ha visszaemlékezünk a magyarországi listaárra, könnyen lehet, hogy ennek az autónak az értéke négy év alatt a harmadára csökkent. Nem valószínű, hogy ma még egy ilyen EV-t találjon valaki a használt piacon ezen az áron, főleg olyat, amely nem túl régi és viszonylag kevés kilométert futott. Arról nem is beszélve, hogy az autó kifogástalan esztétikai és műszaki állapotban van, az előző tulajdonos megóvta az épségét ennek a gyönyörű autónak.

Rozsa Arpad
“Orvostanhallgatóként az egészség védelme mindennapjaim szerves részét képezi. A nyomaték és a hangtalan közlekedés mellett így kifejezetten fontosnak tartom, hogy ne szennyezzük azt a környezetet, melyben mindennapjainkat éljük.”