A friss jelentések szerint a Tesla Autipilot 2019-es negyedik negyed éves adatai sajnos alul múlják a rekordtartó 2019-es harmadik negyedévet.

Hirdetés

A cég adatai szerint minden 4.94 millió levezetett kilométerre jutott egy baleset az elmúlt negyed évben, ez valamivel rosszabb, mint az azt megelőzőben, ahol 6.98 millió kilométerre jutott egy baleset. Azonban azt is hozzá kell tennünk, hogy az autopilot nélküli balesetek is gyakoribbak voltak az utolsó negyed évben, miért lehet ez? Elképzelhető, hogy csupán szezonális dologról beszélhetünk, a tél beállta nem javít a baleseti statisztikákon.

Pozitívum azonban, hogy a 2018-as év azonos időszakához képest az Autopilot baleseti statisztikája 5.5%-kal lett jobb. Ami felettébb érdekes Autopilot nélkül, de minden biztonsági funkcióval 32.9%-os a javulás az egy évvel korábbihoz képest, autopilot és minden biztonsági funkció nélkül pedig 31.2%-ot javítottak az autók. 

Minden eredményt összegezve sokkal jobbak, mint az átlag az Egyesült Államokban, állítja az NHTSA (Nemzeti közútbiztonsági hivatal).

Autopilottal a fentebb már említett 4.94 millió kilóméterre jutott egy baleset, ha csupán a biztonsági funkciókat használták, akkor 3.38 millió kilométerre jutott egy baleset, minden biztonsági funkció nélkül pedig 2.64 millió kilométerre. Az USA átlag ezekhez képest 770,875 kilométer. Jól látszik a Tesla önvezetésben több mint hatszot biztonságosabb, mint az amerikai átlag, még egy ilyen gyengébb hónapjában is.

A Tesla saját elmondása szerint minden technikai újítással arra törekszik, hogy az övék legyen a világ legbiztonságosabb autója. Úgy gondolják, a különböző aktív, passzív biztonsági rendszerek és az automatizált vezetés kombinációja egyedülálló biztonságot nyújt az utasoknak. „Ez az elgondolás indokolja minden döntésünket, amit meghozunk, akár a designal kapcsolatban, akár szoftveresen.”

Minden modelljük kiválóan szerepelt a törésteszteken is, az USA-ban és Európában is. Ez a kiemelkedő biztonság több dolognak köszönhető, a hatalmas gyűrődési zónáknak és a padlólemezhez rögzített akkumulátor csomagnak, melynek rendkívül erős szerkezete van, mely jelentős merevséget ad a váznak. Az akkumulátorok is külön védelemmel vannak ellátva, melyjel akár súlyos baleset esetén is ellenállóak. 

Ide kattintva csatlakozz a legnagyobb és legaktívabb Magyar Tesla Club Facebook csoportunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról.