Az Amazon már most építi elektromos flottáját Németországban

0

A modern kor emberének nem kell bemutatni korunk egyik legnagyobb webáruházát, az Amazont, ahonnan a megrendelt termékeket ki is kell szállítani a vevőknek. Ezen folyamat (mint szinte mindenhol, bármelyik webáruház esetében jelenleg a világon) belsőégésű motorokkal szerelt járművekkel történik. Ám az Amazon szereti az innovációt, amit többek között az is jelez, hogy a sok kiszállításra váró terméket mielőbb szeretné elektromos meghajtású járművekkel megoldani, csökkentendő a cég ökológiai lábnyomát!

Ennek érdekében komoly beruházásokat is megvalósított, többek között a Rivian vállalatba fektetett 700 millió dollár formájában. A Rivian neve sokak számára ismerős lehet, hiszen 2018-ban nagyot robbantottak az R1T és R1S elektromos autókkal. Az R1T egy pickup, míg az R1S a hétszemélyes SUV. Úgy tűnik, az Amazon megláthatta a fantáziát a cégben, hiszen egy igen bőkezű, 700 millió dolláros pénzügyi injekcióval szeretnének beszállni a további fejlesztésekbe, maga a megegyezés pedig 2019 február 15-én jött létre. Ha pedig már Rivian és sok-sok befektetett pénz, az Amazon félévvel a megegyezés után 100 ezer(!) darab elektromos furgont rendelt a Riviantól!

Hogy ez a rengeteg jármű csak az USA-n belül maradna, vagy jutna belőle a világ más országaiba is, egyelőre nem világos. Az viszont biztos, hogy a németországi kiszállításokba is hamarosan elektromos járművek fognak besegíteni! Egészen pontosan a müncheni (München-Daglfing) Amazon-flotta kap 50 darab új elektromos furgont:

  • 10 darab Mercedes-Benz eVito (ezek az Amazon müncheni telephelyén belül mozgatják az árut és ott is töltik majd őket)
  • 40 darab Streetscooter WORK Box (a városi kiszállításokban segédkeznek)

Az Streetscooterekhez  töltők is kellenek, így 60 darab töltőállomás is a megrendelés részét képezi ezen típushoz. AZ 10 darab eVito vélhetően csak a kezdet, hiszen már 2018-ban 100 darabot rendelt az Amazon ebből a Bochum és Düsseldorf környékét kiszolgáló flottába. Az eVito egy közepes méretű kisteherautó, 41.4kWh teljesítményű akkucsomaggal és 150km hatótávval. A 85 kW-os motor pedig 120 km/h végsebességet biztosít, 295 Nm nyomaték mellett, az alapára 39.990 euró. Raktere 6,6 m3, felszereltségtől függően, amiben maximum 1073 kg rakományt tud szállítmányozni. A megrendelt furgonok már a jellemző amazon színekben pompáznak!

De ott vannak az Amazon telephelyén már a Streetscooter járművek is, szolgáltra készen:

Regisztrálj a fórumunkon ahol elmondhatod a véleményed és troll mentes zónában cseveghetünk. „e-cars.hu club, e-autó tulajdonosoktól, e-autó tulajoknak és rajongóknak, érdeklődőknek” egyaránt! https://ecarsforum.hu/

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!