2021 júliusában már termelni fog a német Tesla Gigafactory!

0

Szépen alakul a brandenburgi Tesla Gigafactory sorsa, ami sorrendben a negyedik lesz. Az első hírek még 2016-ból származnak a gyárról, amit a Business Insider szellőztetett meg. Érdekes visszaolvasni a mai ismereteink fényében! A Teslának jelenleg csak a hollandiai Tilburgban van gyára, ám itt csak végső összeszerelést végzik. 2018 nyarán aztán maga Elon Musk jelentette be Twitteren, hogy lesz európai Gigafactory, azon belül is Németországot szemelte ki magának.

Végül 2019. november 12 lett az újabb nagy nap az Amerikán kívüli Tesla gyártás történetében, hiszen ezen a napon jelentette be Elon Musk, hogy a sokat emlegetett európai Gigafactory majd Németországban, azon belül is Berlin mellett fog felépülni. Az üzemet a Grünheide nevű településnél építik fel, amely a berlini városhatártól nagyjából 10 kilométerre-délkeletre fekszik. Most pedig, másfél évvel az első Tweet után pedig örömmel írhatjuk meg, hogy a Tesla által felállított 2021 nyári termelési határidő szinte biztosan tartható lesz, legalábbis a német Környezetvédelmi Miniszter, Axel Vogel elmondása szerint „minden a terveknek megfelelően halad.”

A gyár egy 300 hektáros ipari parki területen fog felépülni, ami gyakorlatilag még most csak egy erdő. Szerencsére a Tesla nem hazudtolja meg magát és háromszor annyi fát fog az építkezés végeztével ültetni, mint amennyit ki kell majd vágnia:

Ha a gyártás beindul, az közel 8-10 000 új munkahelyet is jelenthet. és a gyárban éves szinten 500 000 Model 3 és Model Y készülne! Ráadásul több mint valószínű, hogy nem csak autók gyártása van tervben, A Teslamag német magazin szerint a Gigafactory 4 esetében az előbbi fog megvalósulni. A Tesla oldalán, a betölthető pozíciók között ugyanis felbukkant egy igencsak érdekes álláslehetőség, “Process Engineering Lead” leírással.

A pozíció leírása átlagos, ám a bekarikázott rész tanulsága szerint a lehetséges jelöltnek ismeretekkel kell rendelkeznie az elektrolit-gyártás és a nagy-tisztaságú vizek ismeretanyagával. Utóbbi ismeret szükségessége azt vetítheti előre, hogy a Gigafactory 4-ben több lesz, mint akkupakkok összeszerelése, főleg hogy nyílt titok a Tesla azon szándéka, miszerint saját-fejlesztésű akkucelláinak gyártását minél előbb beindíthassa.

Ide kattintva csatlakozhatsz a legnagyobb Magyar Tesla Club Facebook csoportunkhoz, ahol elmondhatod a véleményed. Vagy ha nincs Facebook fiókod akkor regisztrálj a megújult fórumunkon ahol elmondhatod a véleményed és troll mentes zónában cseveghetünk. „e-cars.hu club, e-autó tulajdonosoktól, e-autó tulajoknak és rajongóknak, érdeklődőknek” egyaránt! https://ecarsforum.hu/

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!