Az utcai elektromos autók új sebességi rekordja egy Corvette-től: 340,85 km/h

0

Marylandben székel a Genovation Cars Inc. nevű, egyedi autók építésére specializálódott vállalkozás. Egy ideje részben amiatt hallottunk róluk, mert 2018-ra ígérték a Chevrolet Corvette (Z07) alapjára épített teljesen elektromos szuper-sportkocsijukat, a Genovation GXE-t (bár az első darabok átadását most épp 2020-ra prognosztizálják). 

Részben azért is érdemes őket figyelni, mert sorra döntik meg az egy ideje saját maguk által felállított sebességi rekordokat.

2016-ban 330,88 km/h-val (205,6 mph-val) kezdtek, egy évre rá következett a 336,35 km/h (209 mph). Most bejelentették, hogy a fejlesztéseknek hála a prototípussal átlépták a 210 mérföldes óránkénti sebességet, amely egészen pontosan 340,85 km/h (211,8 mph).

Andrew Saul vezérigazgató röviden kommentálta a hírt:

„A decemberi tesztjeink során megdöntöttük az idén szeptemberben felállított korábbi rekordunkat. Az akkori futások során tapasztalt erős oldalszél miatt biztosak voltunk benne, hogy még van tartalék, és kedvezőbb időjárási körülmények között jobb eredményt tudunk elérni.

Büszkék vagyunk arra, hogy mi vagyunk az egyetlen olyan autógyártó, amely nem csak az abszolút rekordok megdöntésére koncentrál, hanem ezeket a rekordjait nem egyszer, nem kétszer, de háromszor is megismétli. Az új rekordból származó eredmények korai elemzése alalapján abban bízunk, hogy a hatékonyság növelésével további csúcsdöntésekre leszünk képesek.”

Az autó elektromos motorjának teljesítményét az iparban megszokott közvetlen meghajtás helyett egy 7 sebességes manuális (vagy opcióként rendelhető 8 sebességes, kormányról vezérelhető automata) váltós hajtáslánccal juttatják a kerekekre, majd az útra. Ennek a megoldásnak a legfőbb előnye, hogy jóval nagyobb sebesség elérését teszi lehetővé.

Mindazonáltal a Genovation GXE hatótávjáról egyelőre nem sokat tudunk, a gyár csupán annyi információt közölt még korábban, hogy „teljes töltéssel több, mint 280 kilométer (175 mérföld) megtételére képes”.

Az ár is nyitott kérdés. Korábban a 75 darabos limitált készlet egyes autóira 750 000 dollárt említettek. Ezzel a 2004-es Koenigsegg CCR, a Mercedes SLR McLaren 722 és a Maserati MC12 ligájába pozícionálva a járművet.