Hamarosan itt az ősz, szeptemberben pedig az egyik legbenzinesebb márka, a Porsche is bemutatja egyik leginkább dédelgetett projektjét, az első tisztán elektromos Porschét! A külsőt illetően nagy meglepetések már nem várhatók, hiszen elég sok kémfotó került nyilvánosságra, amin a kisebb dizájnelemek kitakarásán kívül minden főbb részlet megtekinthető. Ami eddig kérdéses volt, az a beltér.

Hirdetés

A Porsche eddig ügyesen titkolta a Taycan utasterét, ám már augusztus 20-án írtunk arról, hogy Aple Music lesz minden Taycanban, aminek nyitóképén ott figyelt egy részlet az utastérből. Egészen ma hajnalig tartott a titkolózás, amikor is egy Porsche sajtóanyag nyilvánosságra hozta szinte a teljes utasteret. Ami pedig rögtön elmondható, hogy aki szereti a kijelzőket, az igazán otthon fogja érezni magát!

A műszerfal!

Jobban körülnézve az autóban látható, hogy fizikai gombok nem nagyon vannak az autóban. Úgy tűnik egyre inkább errefelé megy az autóipar, hiszen számos gyártó egyre inkább kijelzőkkel helyettesíti a gombokat, ami azért sokszor kellemetlen tud lenni. A Taycan tervezői viszont nagyot gurítottak és mindenhova kijelzőt tettek. Kezdjük a beltér fő elemével, a formatervezett 16,8 colos kijelzővel, amin a vezetés fő adatai találhatók a vezető előtt, ráadásul a kormányról 4 különböző kiosztás közül választhat a vezető.

Ezt a kijelzőt ölelik körül a világítás és a futómű-beállítás kapacitív, érintésérzékeny gombjai.
Ha jobbra elvisszük a tekintetünket, egy 10,9 colos érintőképernyőbe botlunk, ahová mostanában minden autógyártó elhelyez egy “központi” kijelzőt, leginkább az adott jármű információs központjává (infotainment) téve azt. Az igazi finomság azonban még tovább látható,a mi főleg a leendő utasnak kedvez majd az anyósülésen, hiszen elé is került egy kijelző.

Mindkét képernyő mögött saját OS lakik, amik biztosítják a személyre szabható kezdőképernyőt, de az egész rendszer lelkét is ez biztosítja, ami várhatóan sokkal letisztultabb és egyszerűbb lesz, mint a mostani Porsche fedélzeti rendszerek. Ha lenézünk a középkonzolra, egy 3. (ha bepipáltuk az extra listán az utasnak a képernyőt, akkor a 4.) kijelzőbe botlunk, 8,4 colos méretben. Ez leginkább a klíma szabályozására és a töltöttség állapotának kijelzésére kapott megbízást. A kijelző alsó fele haptikus (rezgéssel visszajelző) touchpad is egyben, kézírás felismerő képességgel. Természetesen 2019-ben egy ilyen kategóriás autónál elvárás a hangalapú vezérlés, ami itt a “Hey Porsche” felkiáltással aktiválható.

Aki pedig azt hitte, hogy nincs több kijelző a Taycanban, annak egy kis meglepetésként mondjuk, hogy a hátsó üléseken utazók is kapnak egy saját, 5,9 colos kijelzőt, a klíma szabályzására, ami az opcionális, 4-zónás klímarendszer része.
A beltér tehát adott, már csak a szeptember 4-ét kell kivárni, és 15:00-kor ellátogatni a Porsche Live Stream csatornájára, ahol élőben követhető a bemutató.

Regisztrálj a fórumunkon ahol elmondhatod a véleményed és troll mentes zónában cseveghetünk. “e-cars.hu club, e-autó tulajdonosoktól, e-autó tulajoknak és rajongóknak, érdeklődőknek” egyaránt! https://ecarsforum.hu/