Szoftveres hatótávcsökkentés: perel a Tesla tulaj

0

Még júniusban írtunk annak a pórul járt 2014-es Tesla Model S 85 tulajdonosáról, akinek a 2019.16.1 verziójú szoftverfrissítés települése után pár hét alatt 10%-ot esett a megtehető hatótáv. A csupán 2 évig árult verzió (85 kWh-s akkupakkal szerelt Model S) népszerű volt, sokat el is adott belőle a Tesla.
Akkor az érintett autó tulajdonosa, David Rasmussen így számolt be a történtekről:

„A 2014-es Model S 85-ösöm átlagos hatótávja 247 mérföld volt, egészen május 13-ig. Most, a legfrissebb szoftververzió telepítése után ez már csak 217 mérföld. Ez 11%-os csökkenés 5 hét alatt”

Rasmussen úr ráadásul pontosan vezette akkupakkjának degradálását az utolsó 100ezer mérföldre visszavetítve, így a csökkenés mellbevágóan szembetűnő:

A csökkenés mértéke szembetűnő!

Ráadásul elmondása szerint a töltés sebessége is lassabb, mint a frissítés telepítése előtt. Amikor több hasonlóan járt társával reklamált a Teslánál, az kibújt a felelősség alól és a jelenséget normális mértékű elhasználódásnak minősítették. Szerintük a szoftver működése is megfelelő, hiszen az a már amúgy is csak az elhasználódás jeleit mutató akkupakkokat szabályozza le, azok élettartamának megnyújtása érdekében.
Azonban Rasmussen nem hagyja annyiban a dolgot és csoportos keresetet nyújtott be az észak-kaliforniai körzeti bíróságon. Sőt, egy még érdekesebb összefüggésre is rávilágított az Electrek magazinnak:

„Az időzítés úgy tűnik, összefüggésben van a váratlan Tesla kigyulladásokkal Sanghajban, San Franciscóban, Hong Kongban és Németországban.Úgy gondolom, hogy a Tesla felfedezett valamit az akkumulátorainkban, ami potenciális veszélyforrás. De a Tesla tagadja ezt, így nem csak a csökkentett hatótáv miatt vagyok csalódott, de a kocsimat sem szívesen tartom a házam garázsában ezek után.”

Aki angolul el kívánja olvasni a kereset szövegét, az most itt közvetlenül megteheti:

Tesla class action by Fred Lamert on Scribd

Ide kattintva csatlakozhatsz a legnagyobb Magyar Tesla Club Facebook csoportunkhoz, ahol elmondhatod a véleményed. Vagy ha nincs Facebook fiókod akkor regisztrálj a megújult fórumunkon ahol elmondhatod a véleményed és troll mentes zónában cseveghetünk. „e-cars.hu club, e-autó tulajdonosoktól, e-autó tulajoknak és rajongóknak, érdeklődőknek” egyaránt! https://ecarsforum.hu/

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!