Hatalmas balesetben sérült meg a Tesla Model 3 akkumulátora – mégsem gyulladt ki

0

Ha elektromos autó, akkor a legtöbb embernek először a kigyulladó és porig égő Teslák jutnak az eszébe. Persze, mert ezeket kapta fel a sajtó! Főleg a kezdeti időszakban, mikor sajnos történtek ilyen problémák, de azóta a Tesla és a többi e-autó gyártó is egyre jobban odafigyel az akkumulátorok megóvására és az autók biztonságára. Mellesleg a napi szinten kigyulladó és egy az egyben megsemmisülő belsőégésű autók már megszokottak, talán azért sem kapja fel a média ezeket a híreket. Ki tudja!

Mióta a Tesla Model 3 a piacra került azóta egyszer sem hallottam, vagy olvastam volna, hogy éppen a legkisebb Tesla modell égett volna. Ennek pedig megvan az oka! 2017 augusztusában írtunk egy cikket, hogy miképp épül fel a hármas modell teljes aksipakkja, érdemes kattintani és elolvasni!

Jelen cikkből pedig kiderül, hogy a Model 3 akkumulátora még biztonságosabb mint az eddigi Tesla, vagy egyéb e-gyártók aksipakkja. Történt ugyanis, hogy nemrég egy nagy sebességgel közlekedő Model 3 egy oszlopnak ütközött, mely annyira megrongálta az egész akkumulátort, hogy alig lehetett az autóból kiemelni. Sokan a csodájára jártak, hogy egy ilyen mértékű balesetben egyáltalán nem gyulladt ki az akkumulátor.

Jó tudni (ha nem kattintottál a fenti linkre), hogy a Model 3 akkumulátorát 4 modulra bontották fel: középen a 2 db 25 blokkos modult két oldalt még 2 db 23 blokkos modul egészít ki, és így jön ki a 96 x 31 db akkumulátor. Nos, itt a két középső modult érte az erőhatás ami teljesen összeroncsolta az akkumulátort.

Érdekes módon ekkora ütéstől sem gyulladtak ki illetve sérültek meg az akkumulátorok. A fénykép készítője szerint az egyik cella melegedett át amitől néhány elem „csak” megolvadt. A mesterember megjegyezte, hogy karrierje során eddig ez volt a legjobban összeroncsolódott csomag amit Teslában látott, és meglepődött, hogy nem lángolt fáklyaként!

Nem túlzás kijelenteni, hogy a Tesla gerince az akkumulátortechnikában rejlik, és az sem meglepő, hogy a cég erőfeszítésének jelentős részét az akkumulátorok folyamatos fejlesztéseire fordítja. Nemrég a Tesla vezetésének oszlopos tagja, Musk egyik kulcs embere, Jerome Guillen jegyezte meg egy interjúban, hogy a „Tesla akkumulátorok tervezése folyamatos és folyamatosan fejlődik. Éppen ezért az elkövetkezendő évekre már megvan a fejlesztési technológiák ütemterve.”

Tehát kijelenthetjük, hogy a Tesla a Model 3-al ismét letett valamit az asztalra biztonság szempontjából is.

Ide kattintva csatlakozhatsz a legnagyobb Magyar Tesla Club Facebook csoportunkhoz, ahol elmondhatod a véleményed. Vagy ha nincs Facebook fiókod akkor regisztrálj a megújult fórumunkon ahol elmondhatod a véleményed és troll mentes zónában cseveghetünk. “e-cars.hu club, e-autó tulajdonosoktól, e-autó tulajoknak és rajongóknak, érdeklődőknek” egyaránt! https://ecarsforum.hu/

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!