A világ legnagyobb elektromos járműve: eDumper

0

Érdekes cikkre bukkantam ma reggel és mindenképpen szerettem volna megosztani ezt az olvasókkal, hiszen amikor azt mondja nekem valaki, hogy milyen a világ legnagyobb elektromos járműve, én biztosan nem egy teherautóra gondolnék. Pedig ez az igazság, ráadásul ez a monstrum több energiát termel, mint, amennyit elhasznál!

Az Elektro Dumper, vagy röviden eDumper Kuhn Schweitz és a Lithium Storage GmbH közös munkájának eredménye és a Ciments Vigier SA cementgyárban teljesít szolgálatot. Gyomrában egy 700 kWh-s akkupakkot cipel, annak 5 tonnás tömegével együtt. A dömper tömege 45 tonna és a maximálisan vihető rakománya 110 tonna.
Tekintve, hogy üresen megy fel nyersanyagért a hegyre és onnan teljesen megpakolva hömpölyög le, a regeneratív fékezésnek hála egyrészt megtermeli a maga által elhasznált energiát, valamint további 200 kWh áramot is termel naponta!

A gép alapja a Komatsu HB 605-7 munkagép, amiben eredetileg egy 23,2 literes turbós dízelmotor dolgozik, 739 lóerővel. Ám ez eDumper elektromos motorja, ami a régi dízeles erőforrás helyére került beépítésre, már 789 LE-t teljesít, 9500(!) Nm nyomaték mellett. Az eDumper éves szinten egymaga megspórolhat akár 100ezer tonna üzemanyagot és 130 tonna kibocsájtott szén-dioxidot.

Regisztrálj a fórumunkon ahol elmondhatod a véleményed és troll mentes zónában cseveghetünk. „e-cars.hu club, e-autó tulajdonosoktól, e-autó tulajoknak és rajongóknak, érdeklődőknek” egyaránt! https://ecarsforum.hu/

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!