Pár napja az Electrec elektromos autós szaklap számolt be egy meglehetősen érdekes dologról, mégpedig jelentős hatótávcsökkenést tapasztalhattak a régebbi Model S és Model X tulajdonosok akiknek még 85 kWh-s akkumulátor pakkal van szerelve az autójuk. Érdekesség, hogy ezeknek a modelleknek a gyártásával már 2016-ban felhagyott a Tesla, de addig sokat eladhattak belőle.

A tulajdonosok szerint akár 20-50 kilométer hatótáv csökkenést is észrevehettek akik a 2019.16.1 vagy a 2019.16.2-es szoftvert telepítették az autójukra. A Tesla szerint az új szoftverben olyan funkciókat is bevezettek melyek védik az aksicsomagot és megnyújtják annak élettartamát.

A fenti grafikonon az egyik tulajdonos 2014-es Model S-e jelentős változásokon esett át a frissítés után. Majd megérdeklődte, hogy mi történhetett. A helyi szervizben azt mondták, hogy ez csak az akkumulátor csomag átlagos avulása. Érdekes, hisz a frissítés előtt még a megszokott hatótávot mutatta az autója, de a mostani ugrással nem éppen a Teslához méltóan megzuhant a kilométer.

Az Electrec szerkesztőségét sem hagyta nyugodni a történet és ezért ők is felvették a kapcsolatot a Teslával. Mondták, hogy a hatótávcsökkenés csak a tulajdonosok kis részénél vehető észre. Megígérték, hogy dolgozni fognak azon, hogy az érintett Teslákon mérsékeljék a frissítés hatását a hatótávon.

Magyarán, a következő frissítéssel normalizálódni fog a helyzet és talán ugyan annyi kilométert lehet majd megtenni ezekkel a modellekkel mint a jelenlegi frissítés előtt.

Ide kattintva csatlakozhatsz a legnagyobb Magyar Tesla Club Facebook csoportunkhoz, ahol elmondhatod a véleményed. Vagy ha nincs Facebook fiókod akkor regisztrálj a megújult fórumunkon ahol elmondhatod a véleményed és troll mentes zónában cseveghetünk. “e-cars.hu club, e-autó tulajdonosoktól, e-autó tulajoknak és rajongóknak, érdeklődőknek” egyaránt! https://ecarsforum.hu/