Átadták Magyarország legnagyobb, 22,6 megawattos naperőművét

0

Átadták az ország legnagyobb, 22,6 megawattos fotovoltaikus létesítményét, a Mátrai Erőmű (ME)Zrt. bükkábrányi naperőművét a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen szerdán –  a beruházás 5,4 milliárd forintba került.

Rekordidő alatt, öt hónappal a tavaly szeptemberi alapkőletétel után februárban kezdte meg próbaüzemét a bükkábrányi fotovoltaikus erőmű, amely a maximális teljesítményt – a többi naperőműhöz hasonlóan – a nyári hónapokban éri majd el – mondta az átadáson Orosz Zoltán, a társaság fejlesztési és stratégiai igazgatója,

A beruházást egy korábbi meddőhányó 33 hektáros, rekultivált területén valósította meg az ME száz százalékos tulajdonában lévő Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft., a kivitelező fővállalkozó az SPIE Hungária Kft. és a német Bejulo Gmbh. konzorciuma volt, a beruházás saját erőből és a Gránit Bank  Zrt. hiteléből valósult meg.

Fotó: Czímer Tamás – HEOL.hu

Az erőmű csaknem 64 ezer, egyenként 355 watt névleges teljesítményű, fixen elhelyezett polikristályos napelemből áll. A létesítmény mintegy 10 ezer háztartást tud ellátni villamos energiával, éves termelése 25 gigawattóra lesz. A kereskedelmi értékesítés már megkezdődött, a próbaüzem idején az erőmű a vállalat bükkábrányi bányáját látta el energiával, ezzel jelentős költségeket takarított meg. A megtermelt villamosenergiát az ÉMÁSZ hálózatába táplálják.

A társaság célja, hogy a megújuló energiatermelési fejlesztésekkel megőrizze piaci pozícióit, vagyis továbbra is a hazai termelés ötödét, illetve a Magyarországon fogyasztott áram 15 százalékát a Mátrai Erőmű Zrt. állítsa elő – tette hozzá Orosz Zoltán.

A naperőműnek köszönhetően mintegy 25 ezer tonnával csökkenhet a szén-dioxid kibocsátás.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!