Pininfarina Battista – 1900 lóerős elektromos autó

0

A formatervezési munkálatokat az Automobili Pininfarina tervezési részlegének vezetője, Luca Borgogno irányította, aki így kommentálta a hiperautót: “A PF0 tervezésekor az volt a célunk, hogy egy időtlen szépséget alkossunk, amely minden elemében megállja a helyét a piacon. A Pininfarina tervezési értékei az elegancián és az egyszerűségen alapulnak, mindez pedig fantasztikus lehetőséget kínált számunkra ahhoz, hogy a forgalomban lévő sport és hiperautók megjelenésétől eltérőt alkossunk. A Pebble Beachen jelenlévő vendégeink vonzódnak az olasz sportautókhoz, ezért biztos vagyok benne, hogy értékelik majd azt, hogy a modell Torinóban, számos jól ismert sport- és luxusmodell otthonában készült.” A dizájnstúdió három változatot is készített a most kiállított modellből, azonban ezek csak fényezésben térnek el egymástól. Technikailag minden megegyezik!

A Pininfarina Battista egy modern, stílusos és elegáns megjelenésű hiperautó lett. A frontrészen egy méretes légbeömlőt, és egy alatta elhelyezett splittert találhatunk, amik úgy irányítják a levegőt a padlólemez alatt a diffúzorhoz, hogy a légáramlat a lehető legoptimálisabb legyen. Szintén említésre méltó elem a csomagtartóba vágott szellőző, ami az áramlatokat az autó hátsó részébe integrált “csűrőkhöz” továbbítja. Két mobil szárnyelem is helyet kapott, amik az éppen aktuális sebességhez szükséges aerodinamikai támogatás függvényében változtatják pozícióikat.

A frontrészen két fő elemből álló fényszóró kapott helyet, amiket egy LED sáv kapcsol össze. Ez a technológia hátul is megtalálható.

Ahogy már a korábbi vázlatfotókból kiderült, a Battista egy három kijelzőből álló vezetőközpontú műszerfalat kapott.

Az első saját modelljük hajtásláncát a Rimactól kölcsönözték, amely 1900 lóerős teljesítményt és 2300 Nm-es nyomatékot biztosít az autónak. A gyorsulás 2 másodperc alatt végbemegy 100 km/h-ig, ezenfelül pedig 400 km/h az újdonság végsebessége. Azonban a nagy meglepetés a 120 kWh kapacitású akkumulátorcsomag, mellyel 400 kilométer is megtehető egyetlen töltéssel.

A Pininfarina Battista egyedi autó lesz, ugyanis csak 150 darab készül. Az árát pedig közel 2 millió euróra lötték be a tervezők és az első szerencsések 2020-ban kaphatják meg a Rimac hajtáslánccal érkező fenevadat.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!