Az elsősorban buszairól (és természetesen elektromos buszairól is) ismert Irizar ezúttal egy érdekes kísérleti projektbe kezdett bele, még pedig egy olyan elektromos kamiont kívánnak gyártani, ami rendelkezik majd beépített hatótávnövelővel is, ráadásul CNG-vel működne, a még környezetkímélőbb működés érdekében.

Hirdetés

A CNG jelentése: Compressed Natural Gas, azaz sűrített földgáz. A járműiparban és a közlekedésben világszerte gyorsan terjedő új, sokat ígérő üzemanyagfajta. A földgáz legfontosabb összetevője (97%-ban) a metán, aminek kémiai képlete CH4. Ez a molekula rendkívül jó hatásfokkal oxidálódik: ennek során széndioxid (CO2) és víz (H2O) keletkezik, egészségre káros anyagok alig. Ez az egyszerű, kis szénhidrogén molekulának köszönhető. Minél nagyobb a szénhidrogén molekulában a lánc, annál tökéletlenebb az égés, annál több a keletkezett káros anyag, főként a korom.

A spanyol márka újdonsága Irizar ie néven fut majd, 8 méter hosszúságban készül és 18 tonna rakományt is képes lesz szállítani. A pilótafülke alacsony-padlós konstrukcióban készül, míg a fülke 4 személy befogadására lesz felkészítve. A vezetőt olyan kényelmi funkciók fogadják majd, mint az alacsony üléspozíció, bőséges kilátást biztosító üvegezés körben, míg a kezelőszervek elhelyezése is az ergonómia jegyében történik majd.
Sajnos egyelőre további specifikációk nem ismertek, de az európai fejlesztés és a CNG hatótávnövelő mindenképpen már most ígéretes paraméterek!

[vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=X3xUy797d8U” align=”center”]

Regisztrálj az új fórumunkon ahol elmondhatod a véleményed és troll mentes zónában cseveghetünk. Regisztrálj még ma! “e-cars.hu club, e-autó tulajdonosoktól, e-autó tulajoknak és rajongóknak, érdeklődőknek” egyaránt! https://ecarsforum.hu/