Bemutatkozott a Mercedes-Benz eCitaro

1

A busz 100% elektromos meghajtású, melynek premierje a németországi Mainz városában volt!

Sokak örömére a német gyártó is csatlakozhatott ezzel a busszal azok táborába, akik már rendelkeznek egy ilyen járművel, elvégre ez mégiscsak egy európai márka terméke.

A Mercedes -Benz szerint ráadásul az eCitaro csak a kezdet, hiszen a jövőben vagy szilárdtest akkumulátorokkal, vagy akár üzemanyagcellás rendszerrel szerelt buszok is érkezhetnek.

A busz padlójában és tetején Akasol gyártmányú lítium akkumulátorok helyezkednek el, összesen 240 kWh kapacitást biztosítva. A hivatalos adatok szerint ezzel 150 km-t is el tud majd menni a busz egyetlen töltéssel, városi körülmények között. A buszban 6db, egyenként 25 kWh kapacitású akkucsomag található. A kezdeti 6 tároló akár 10-re is bővíthető, amely már kiadja a fentebb megadott kapacitásmennyiséget, vásárlói igény esetén. A töltés történhet CCS-en keresztül, de akár áramszedőt is el tudnak helyezni a buszok tetején, az azonnal és akár bizonyos megállókban történő töltés esetén.

Az akkumulátorok természetesen rendelkeznek aktív hőmérséklet menedzsmenttel is, valamint az utastér mindig kellemes hőmérsékletéről hőszivattyús rendszer és klíma gondoskodik majd. A vállalat szerint az eCitaro 40%-al lesz hatékonyabban üzemeltethető, mint belsőégésű motorral szerelt testvérei.

[vc_video link=”https://youtu.be/oh2io7lAYSY” align=”center”]

Az első példányok szeptember után jelenhetnek meg az utakon, a busz pedig később akár 330 kWh kapacitással is rendelhető lesz, ami már közel 200 km hatótávot biztosít. A Mercedes-Benz tervei a szilárdtest akkumulátorok megjelenése esetén is biztató, hiszen számításaik szerint egy 400 kWh-s akkucsomagból minimum 250 km kihozható lesz.

Ha pedig valakinek ez is kevés lenne, 2022-től egy üzemanyagcellás hatótávnövelővel ellátott modell is érkezhet, ami kombinálva már 400 km hatótávot adna ki.

Érdekelnek a hírek, érdekességek a Mercedes-Benz és a Smart világából? Esetleg ilyen autót szeretnél venni, de még sok a kérdésed? Vagy már megvetted?
Segítenél másoknak? Tanácsokat adnál? Kérdeznél?
Jó helyen jársz, Magyarország Mercedes-Benz, Smart Elektromos és Plug-in hibrid autós Club Facebook csoportjában mindenre megkapod a választ! Ide kattintva csatlakozz most!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!