Hamarosan a Teslát is beelőzi a kínai elektromos autógyártó

0

Hogy a kínai BYD meglendülése hova fog kifutni a következő években, azt még nem tudni, de az már most biztos, hogy a Tesla mellett a kínai vállalt a legnagyobb elektromos autógyártó a világon, darabszámok tekintetében. Ha egy cikk születik akár nálunk, akár más autós hírportálon, amiben az értékesítési számok szerepelnek, általában a Tesla és a BYD áll az első helyen. Azonban versengésük óta most először történt valami igazán meglepő, ami alapján kijelenthető, hogy a BYD félelmetesen erős pályafutásnak néz elébe.

De miről is van szó? Hogy lássuk a BYD által múlt hónapban elért eredmény jelentőségét, tisztázni kell, hogy mit értünk „elektromos autó” alatt. Sok gyártó ide veszi a tisztán elektromos (BEV – Battery Electric Vehicle) és a PHEV (Plug-In Hibrid) modelleket is, ez utóbbi verziónak nem vitatjuk el a létjogosultságát, de egy ízig-vérig elektromos autóban nincs helye belsőégésű motornak.

Idáig pont ez a kettősség jellemezte a BYD és a Tesla számának vizsgálatát, hiszen a kínai gigász a plug-in hibrideket is úgy vette, mint elektromos autó, míg a Tesla köztudottan sosem épített belsőégésű motor az autóiba. Éppen ezért eddig a BYD volt a világelső és a Tesla a második, ám ha csak a tisztán elektromos modelleket nézzük, akkor eddig a Tesla volt az ász. Az alábbi Insideevs grafikon megnézve azonban érdekes adat jött ki a 2023-as év harmadik negyedévét vizsgálva.

Ezen három nagy autógyártó tisztán elektromos eladásainak számait láthatjuk és az utolsó negyedévben a BYD gyakorlatilag beérte a Teslát a tisztán elektromos autók eladásai kapcsán. Ha a BYD így halad tovább, akkor a Tesla rövid időn belül elveszítheti az első helyét, de nézhetjük úgy is a dolgot, hogy a BYD végre jogosan birtokolja az aranyérmet a dobogó tetején. Darabszámok tekintetében egyébként így nézett ki az idei év harmadik negyedéve:

  • Tesla: 435 059 darab (27 százalékos növekedés)
  • BYD: 431 603 darab (69 százalékos növekedés, 3456 darabbal kevesebb már csak, mint a Tesla száma)
  • Volkswagen Csoport: 209 394 darab (41 százalékos növekedés)

Az említett három gyártó több, mint 1 millió BEV-modellt adott el csak a harmadik negyedévben és az év eddig eltelt időszakát vizsgálva még megdöbbentőbbek a számok:

  • Tesla: 1 324 074 darab (46 százalékos növekedés)
  • BYD: 1 048 413 darab (80 százalékos növekedés)
  • Volkswagen Csoport: 530 485 darab (45 százalékos növekedés)

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!