A Hyundai bemutatta akkubérlési és újrahasznosítási terveit

0

Valami nagyon készülődik Dél-Koreában, egyre több információ kerül nyilvánosságra annak tekintetében, hogy miként tervezi az ország kormányzata átalakítani a most még javarészt belsőégésű motorokra támaszkodó közlekedést. Mert átalakítás bizony lesz, erről már mi is beszámoltunk nem is olyan régen, így tudható, hogy a dél-koreai kormányzat az elektromos autók árának leszorítására és egy akkumulátorbérlési programra akarja alapozni a kivitelezést.

A fenti cikkben az árak körüli teendőket veséztük ki, azonban az akkubérlési programmal adósok maradtunk, így a GreenCarReports magazin cikkére alapozva most folytatjuk a megkezdett munkát. Az ország legnagyobb és egyben világszínvonalú autógyártója a Hyundai csoport és ők lettek megkeresve a kormányzat részéről, hogy közösen dolgozzanak az ügyön. Ennek pedig már hivatalosan is formája lett, hiszen a kormányzat és a Hyundai képviselői aláírtak egy megállapodási nyilatkozatot (MoU – -Memorandum of Understanding), amiben közösen határozzák meg az elérendő célokat és az azokhoz szükséges intézkedéseket.

Az első láncszem a gépezetben a KST Mobility lesz, ami akkumulátorokat bérel a Hyundaitól egy elektromos taxipark létrehozásához. Az esedékes bérleti díjakat a KST fizeti a Hyundai felé, ezzel is alacsonyabb előzetes bekerülési költségek várhatók, ha valaki egy ilyen elektromos taxit venne a vállalkozásához.

Természetesen az innen leselejtezésre kerülő egykori akkupakkok újrahasznosításra kerülnek, amit szintén a Hyundai végez majd el. Ez lehet teljes feldolgozás, vagy éppen energiatároló telepekbe kerülés egy adott akkupakk számára. Az elhasznált akkupakkok begyűjtésére és szállítására a Hyundai már egy külön ökoszisztémát is tervezett. Információk szerint a menthetetlen akkucellákat az LG Energy Solution dolgozná fel egy erre dedikált telephelyen, ám a tavaly megkötött SK Innovation – Hyundai üzlet nem biztos, hogy olyan egyszerűvé teszi ezt a folyamatot. Utóbbi azért jött létre, mert vállalhatatlanul sok Kona gyulladt ki az utóbbi időben, amiért az LG cellái tehetők felelőssé!

További részletek egyelőre nem tudhatók a programról, de vélhetően a Hyundai most az IONIQ 5 premierjével volt elfoglalva, így vélhetően ha elül a por és a kormányzati együttműködés keretei is letisztulnak, akkor az akkubérlés további részleteiről is többet elárulnak.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!