Épül a világ legnagyobb Tesla-töltőállomása

0

Már jócskán meghaladta a 2000-et a Tesla Supercharger állomások száma világszerte, és nem állnak meg, ugyanis szinte naponta adnak át újabb elektronlelő helyeket felhasználóik számára. A most épülő helyszínek közül az egyik azonban igazán különleges, várhatóan ez lesz ugyanis az amerikai e-autógyártó hálózatának legnagyobb állomása a világon.

Mivel a Tesla flottája gyors ütemben növekszik, az márka igyekszik fejleszteni infrastruktúráját, például a szolgáltató központokat, a mobil szolgáltatási lehetőségeket és természetesen a töltőhálózatot is. Ez utóbbi főleg a Supercharger-hálózatból áll, amely vitathatatlanul a Tesla egyik legnagyobb vívmánya.

Sokan nem értik, miért a Tesla a piacvezető az elektromos autók világában, hiszen a nagy múltú vállalatok látszatra jobb, magasabb minőségű járműveket képesek előállítani, melynek oka a tapasztalat. Nem szabad elfelejtenünk azonban a tényt, hogy az e-autózásnak csak egyik komponense az autó, a másik hatalmas hányad, mely a hangulatunkat, az élményt sokszor magánál az autónál is jobban befolyásolja, az a töltés. Ebben pedig nem tudja senki megverni a Teslát.

Az állomások számának növekedése tavaly lelassult, mivel a Tesla felgyorsította a Supercharger 3. verziójának gyártását, ez pedig a telepítés elől vont el kapacitásokat. Most azonban úgy tűnik, a megszokott ütemhez visszatérve folyik a Supercharger-kihelyezés.

Egy, a Twitteren @bryanMackSC néven futó Tesla-tulajdonos kiszúrta egy hatalmas méretű, új töltőállomás munkálatait Firebaughban, Kaliforniában, melyet meg is örökített, így mi is láthatjuk:

A Fresno állami tervezési osztályhoz benyújtott űrlapok szerint ezen a helyszínen 56 oszlop kap helyet, egyszerre tehát közel 60 Tesla vehet majd fel hatótávot ugyan azon a helyen. Mikor meghallottuk, hogy Kínában van néhány Supercharger állomás 50 standdal, már akkor is elszörnyedtünk a számok hallatán, hát még most.

A beérkezett dokumentumokból kiderül, hogy a tervezők egy kisbolt és egy étterem megépítését is javasolják a helyszínen, az azonban nem világos, hogy az étterem része-e a Tesla saját terveinek, vagy a Supercharger-állomás egy másik fejlesztési projekt részeként épül, amely magában foglalja az éttermet, mivel a terveket egy másik cég nyújtotta be.

A Realtor.com információi szerint a 2,61 hektáros telek a rajta lévő 9000 négyzetméteres épülettel utoljára 2018-ban váltott gazdát, akkor 530 000 dollárért kelt el.

A Teslának jelenleg 17 467 töltőoszlopa üzemel szerte a világon, az egy helyszínre jutó töltők átlaga pedig még nem éri el a 10-et, de az ilyen volumenű beruházások jelentősen javítják a statisztikát, hiszen 56 kiállással ez az új hely hatszor nagyobb lesz, mint egy átlagos Tesla-állomás.

Ide kattintva csatlakozz a Magyar Tesla Club fórumunkhoz és tudj meg mindent a jövő autójáról!   

Rozsa Arpad
“Orvostanhallgatóként az egészség védelme mindennapjaim szerves részét képezi. A nyomaték és a hangtalan közlekedés mellett így kifejezetten fontosnak tartom, hogy ne szennyezzük azt a környezetet, melyben mindennapjainkat éljük.”