#MiVoltaHéten – Az e-cars.hu 34. heti hírösszefoglalója

0

Az elektromos utazás új térhódítása következhet, jöhetnek az elektromos repülők?

A Teslának van ugyanis egy akkumulátorkutató csoportja, amelynek a vezetője Jeff Dahn, aki a napokban egy új kutatási cikket tett közzé egy új típusú akkumulátor cellával kapcsolatban, amiben többek között a következőket olvashatjuk:

„Az ilyen nagy energiasűrűség hozzávetőlegesen 280 km-rel megnövelheti az elektromos járművek hatótávolságát, vagy akár lehetővé teszi az elektromos városi repülést.”

Az, hogy a „városi repülés” mit jelent pontosan, jó kérdés, esetleg a légi taxi szolgálatásokra tettek utalást?

Megnövelt hatótávval érkezik a Renault Twingo Z.E.

Még anno 2020 februárjában megtudhattuk, mire is lesz képes a francia cég új elektromos modellje, akkor az internetes oldalukon vegyes használattal 180 km-es, városi használattal pedig 250 km-es hatótávolságot írtak, ám ezeket a számokat a napokban frissítették, és a leendő Twingo tulajdonos csak örülhet, a vegyes használatot 190, a városit pedig 270 km-re változtatták meg.

Számos új és hasznos funkciót kap a Porsche Taycan a 2021-es modellévben

A Porsche a napokban tartott sajtótájékoztatót, ahol a következő frissítéseket jelentették be:

  • Intuitív head-up display és intelligens alvázemelés a Smartlift funkcióval
  • Function on Demand
  • Fejlett töltési funkciók
  • Színek és karboncsomag

Ahhoz, hogy megtudd, mit is jelentenek ezek a frissítések, klikkelj az eredeti cikkre!

8 magyar városba érkeznek elektromos buszok

A Zöld Busz Program keretein belül az elektromos buszok beszerzéséhez, forgalomba állításához az állam összesen 800 millió forint támogatást biztosít a demonstrációs projektben részt vevő hét városnak, ezen felül pedig a nyolcadik résztvevő, Debrecen egyedül kap annyi támogatást, mint a többiek összesen. Ezért cserébe a hajdú-bihari megyeszékhelynek legalább 12 e-buszt kell beszereznie, és azokat üzembe kell állítania, ő lesz tehát a projekt orvosi lova. A részt vevő városok Debrecen mellett:

  • Kaposvár
  • Kecskemét
  • Békéscsaba
  • Székesfehérvár
  • Esztergom
  • Zalaegerszeg
  • Nyíregyháza

A magyar kormány határozata alapján 2022-től a 25 ezer lakosúnál nagyobb városokban már csak emissziómentes autóbuszokat lehet üzembe helyezni, ezek beszerzését a kormány anyagilag is támogatja. A végcél pedig, hogy Magyarország – követve az Uniós irányelveket – 2050-re klímasemlegessé váljon, ehhez pedig a most induló reformokhoz hasonló fejlődésre van szükség a közlekedés terén.

IX – ez lesz a neve a BMW 2021-ben érkező e-SUV-jának

A BMW új elektromos modellje a cég 5. generációs eDrive rendszerével lesz ellátva, és a 80 kWh akkumulátorok segítségével körülbelül 640 kilométer megtételére lesz képes csupán egyetlen feltöltéssel. A speciálisan könnyű kialakítású akkumulátorok lehetővé teszik, hogy az e-autó mindösszesen 4 másodperc alatt gyorsuljon fel 0-ról 100 km/h-ra. A töltési sebesség is kiváló, ugyanis az autót úgy alakították ki, hogy 80 százalékra pusztán 35 perc alatt lehet feltölteni, a maximálisan 150 kW teljesítményű DC gyorstöltés segítségével.

A belső minimalista, de mostanában úgy is ez a divat. A jövő évben érkező modell így méltó ellenfele lehet a többi német luxusmárka elektromos hobbiterepjárójának (Audi e-tron, Mercedes EQC), de akár a Tesla Model Y-nal is versenybe szállhat majd.

+1: A héten megérkezett Magyarországra az első Model Y, mely a Teslounge jóvoltából hazánkban kizárólag az ő bemutatótermükben tekinthető meg augusztus 24-től, azaz holnaptól.

Hartyanszky Istvan
Hartyánszky István vagyok, egyetemista. Évek óta elektromos autózás rajnongó, és már lassan egy éve foglalkozom az e-cars.hu-n cikkek írásával.