iX néven debütál a nagy elektromos BMW SUV 2021-ben

0

Már majdnem két éve, hogy a BMW bemutatta a nagyérdeműnek a BMW Vision iNEXT névre hallgató új, elektromos modell koncepcióját. A gyártása várhatóan a következő évben kezdődik, de lássuk, mit is várhatunk a német óriáscég egyik legfrissebb modelljétől?

Tetszik, nem tetszik a BMW az új és eddig kissé ellentmondásos véleményeket keltő magas rácsot helyezte el a jármű orrára. Az megkérdőjelezhetetlen, hogy magabiztos megjelenést ad a LED fényszóróival együtt. A karosszéria egy letisztult megjelenést kapott, keret nélküli ablakokkal, és süllyesztett ajtókilincsekkel.

Belső kialakítás

Pont úgy, mint az i4 koncepciónál, itt is kiemelt hangsúlyt fektettek a minimalista és futurisztikus megjelenésbe. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a műszerfalon elhelyezett hajlított érintőképernyő, ami segítségével a navigációt, multimédiát és a klímát lehet irányítani. Mindemellett még 5G csatlakozási lehetőséggel is rendelkezik az új modell.

Mit rejt a motorháztető?

A BMW új elektromos modellje a cég 5. generációs eDrive rendszerével lesz ellátva, és a 80 kWh akkumulátorok segítségével 400 mérföld (körülbelül 640 kilométer) megtételére lesz képes csupán egyetlen feltöltéssel. A speciálisan könnyű kialakítású akkumulátorok lehetővé teszik, hogy az autó mindösszesen 4 másodperc alatt gyorsuljon fel 0-ról 100 km/h-ra. Hogy a töltés se okozzon fejfájást, az autót úgy alakították ki, hogy 80 százalékra pusztán 35 perc alatt lehet feltölteni, maximum 150 kW DC gyors töltés segítségével.

Kinek lehet a kihívója?

Egyértelműen, a magas hatótávolsággal rendelkező elektromos autók szegmensét próbálja támadni a BMW ezzel az új modellel, itt pedig egyelőre a Jaguar I-Pace, a Mercedes-Benz EQC, az Audi E-Tron, a Tesla Model Y, valamint a Ford Mustang Mach-E portyáznak.

Mindenképpen érdekes lesz látni, hogy hogyan fog teljesíteni a piacon a BMW egyik legújabb dobása. A hivatalos megjelenés 2021-ben várható, az amerikai BMW szerelmeseinek azonban kicsit tovább kell türelemmel lenniük, ott a szállítási idő miatt ugyanis 2022 elejére várják a megjelenést a szakértők.

Hartyanszky Istvan
Hartyánszky István vagyok, egyetemista. Évek óta elektromos autózás rajnongó, és már lassan egy éve foglalkozom az e-cars.hu-n cikkek írásával.