Késlelteti az elektromos kombi autójának bevezetését a Škoda

0

A Škoda elektromos kombi modellje, amelyet eredetileg 2026-ra jelentettek be, csak 2027-ben vagy 2028-ban lesz elérhető. Az elektromos autók eladásának lassulása miatt a Škoda vezérigazgatója, Klaus Zellmer úgy döntött, hogy helyette továbbra is a kisebb belső égésű motorral rendelkező modelleket kínálja a cseh márka.

Az elmúlt időszak visszaesett kereslete az elektromos és amúgy bármilyen hajtású autói iránt sajnos a gyártókat is már lépésekre késztette. Itt Európában talán az egyik legnagyobb problémákat megélő márkacsoport a Volkswagen-konszern, sajnos mostanában több visszafogott projektről olvashattunk a sok más rossz hír mellett. Így pedig nem csak a Volkswagen, mint márka van problémás helyzetben az új elektromos modellek fejlesztése és piacra dobása terén, hanem a Csoport többi tagja is, mint mondjuk a Škoda.

A cseh márka esetében maga az igazgató beszélt kicsit a Škoda terveiről, melyekben sajnos vannak rossz hírek is azoknak, akik a kicsit távolabbi jövőben érkező modellekre várnak. Összefoglalva a Škoda terveit azt mondhatjuk el, hogy még 2023-ban (amikor jól mentek a dolgok), az alábbi volt a menetrend: Az Elroq bemutatása 2024-ben, ami meg is történt nemrég. 2025-re volt beütemezve az Enyaq iV (és a Coupe) frissítése, illetve a Škoda megoldása a 25 000 eurós elektromos modellre (Epiq). Végül 2026-ban érkezne a VISION 7S tanulmányautó alapjaira megépülő, hétüléses SUV modell.

Nos, a fentebb említett okok miatt ennek a menetrendek a második fele sajnos késni fog, amit Zellmer maga erősített meg az angol Autocar magazinnak adott interjújában. A Škoda jelenlegi vezérigazgatója és egykori VW értékesítési igazgatósági tagja ezt mondta az interjúban:

„Hogy őszinte legyek, az akkumulátoros elektromos járművekre való átállás lelassulásával újra gondoltuk a dolgok időzítését.”

A már évek óta meglévő és folyamatosan fejlődő MEB platformra épülő modellek esetében nincs gond, hiszen megvan az alap a fejlesztésekhez. Azonban az újabb modellek jó esetben már nem erre, hanem az újabb SSP-re épülnének fel, melynek munkálataival jócskán le van maradva a VW Csoport. Illetve maga a fejlesztésbe rakott  munka is egyelőre kérdés, hogy megéri-e, hiszen hiába az újabb modellek sora, ha nem veszik őket az emberek. Zellmer szerint pedig az Epiq és a SUV-modell esetében biztosan lesz csúszás. Az elhalasztott elektromos fejlesztésekkel párhuzamosan továbbra is a kínálatban tartaná, a korábban kivezetésre ítélt sikermodelleket: Fabia, Scala, Kamiq.

A rossz hírek mellett azonban felbukkant az Octavia neve is, mint a márka megoldása az elektromos kombi kérdésére, azonban 2027-2028 előtt esély sincs arra, hogy egyáltalán bemutatásra kerüljön.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!