Jön a Volvo ES90, a svédek elektromos szedánja

0

A Volvo ES90 valószínűleg egy elektromos szedán lesz, amely várhatóan a közeljövőben kerül forgalomba. Jim Rowan, a Volvo vezérigazgatója nem osztott meg további részleteket, csak annyit mondott, hogy a modell hamarosan érkezik.

Bár a Volvo az elsők között jelentette be célját a teljes átállásra az elektromos autókra, sajnos nekik is szembesülniük kellett azzal, hogy a fellendülés mértéke az utóbbi időben visszaesett. A Volvo eredetileg azt tervezte, hogy az évtized végére kizárólag elektromos autókat kínál, de most bejelentette, hogy lemond arról a célról, miszerint 2030-tól csak elektromos autókat adna el.

Ez persze nem egyenlő azzal, hogy nem is fejlesztenek majd új modelleket. A vállalat már öt teljesen elektromos modellt dobott piacra: EX30, EX40, EC40, EM90 és EX90. Ebben a sorban még nincs benne egy igazi, klasszikus szedán forma, amit a Volvo hamarosan orvosolni fog majd, még hozzá az ES90 formájában. Az első pletykák a tisztán elektromos S90-ről még februárban érkeztek a Reuters cikkében, ami arról szólt, hogy a bennfentes infók alapján tudható, a Volvo Cars olyan modellek elektromos utódján dolgozik már nagy erőkkel, mint az XC60, S60 és S90.

Ez utóbbiról tavaly decemberben aztán egy spanyol lap, a Motor.es magazin jóvoltából tudhattuk meg, hogy ES90 néven fog megérkezni. A cikk azt állítja, hogy a típus az SPA2 padlólemezre épül meg és 1, illetve 2 e-motoros változatban lehet majd megvásárolni. Az akkupakk várható kapacitása bruttó 111 (nettó 107) kWh lesz, amivel könnyedén hozható majd a 600 kilométeres minimum hatótáv.

Az elektromos szedán kapcsán most már vége az alap kérdés feszegetésének, vagyis hogy lesz-e egyáltalán? Lesz bizony! Erről Svédországban beszélt Jim Rowan vezérigazgató, aki szerint az autó hamarosan meg fog jelenni. A a vezérigazgató beszéde során a háttérben videók kerültek lejátszásra. A bemutató végén is egy ilyen a videót játszottak le, aminek a végén (44:01) jelentek meg a „Volvo ES90”, majd a „Coming Soon” szavak, valamint egy szedán sziluettje.

Sajnos az autó létezésének tényén túl semmilyen más információ nem ismert az ES90-ről, de mivel a Volvo a Geely csoport tagja, valószínű, hogy az ES90 is a Polestar 4-ben használt SEA (Sustainable Experience Architecture) padlólemez egyik változatát és a Geely csoport egyéb termékeinek egész sorát használhatja majd.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!