Bővítheti gigagyárát a Tesla Berlinben

0

A Berlin melletti Tesla Gigafactory esetében már szinte az átadása pillanatában ismert volt, hogy bővíteni fogják a gyártói kapacitást. Persze ez újabb erdős területek kivágásával jár, illetve további ivóvízkészletek bekötésével az üzem területére. A kellemetlen a bővítési folyamatok elgáncsolásában az, hogy a Tesla itt nem csak a járműgyártást akarta duplázni, hanem az akkumulátorcella-gyártást is: „a jövőben a jelenlegi évi 50-ről 100 gigawattórára növelné az akkumulátorai gyártási kapacitását.”

A bővítés iránti konkrét kérelem tavaly nyáron tűnt úgy, hogy végleg megakad, ugyanis az akkor beadott tervek alapján a Tesla nem végezhetné el a bővítést a brandenburgi Grünheidében. Erről a Brandenburgi Állami Környezetvédelmi Hivatal (LfU) Vízgazdálkodási Osztálya döntött tavaly. A Vízügyi Osztály (W13) 2023 márciusban egyszer már elutasította az akkumulátorgyár és a technológiai szennyvíz-újrahasznosító üzem építésének terveit. Az ok, hogy mindkét üzem részben vízvédelmi területen helyezkedne el. Ennek fényében a Tesla már akkor bejelentette, hogy módosítani fogja grünheidei üzemének bővítési terveit. Azóta el is készültek a módosított tervek, ám a Tesla ellen már tüntetések is szerveződtek az utóbbi időben.

Azonban úgy tűnik, hogy ez is hiába volt, ugyanis a a grünheidei önkormányzati parlament szabaddá tette az utat a Tesla gyár bővítése előtt. Az autógyár most keleti irányban 118 hektárral bővíthető, ami sajnos 50 hektár erdő irtásával jár. Némi jó hír ebben, hogy egy új vasúti megálló is létesül ezzel egyidőben, így az eddig dízeles teherautók felhasználásával bonyolított árumozgatás mostantól elektromos mozdonyok vontatta kocsikon keresztül történik. Az önkormányzat a pályaudvartól a forgalom jelentős csökkentését várja. Egybehangzó sajtóértesülések szerint tizenegy önkormányzati képviselő szavazott a fejlesztési terv mellett, hat pedig ellene. Két képviselő tartózkodott.

A környezetvédelmi szervezetek viszont továbbra is a környezetet érintő kockázatokat látnak. Az üzembővítés kritikusai csalódottan fogadták a döntést, és a februári nyilvános konzultációra hivatkoztak, amelyen a résztvevők 62,1 százaléka szavazott a bővítés ellen. Ez az eljárás azonban nem volt jogilag kötelező az önkormányzati képviselőkre nézve. A polgári kezdeményezések most folytatni kívánják a harcot a grünheidei Tesla gyár bővítése ellen.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!