Megmentheti a világot az elektromos autó és a napelem?

0

Az elmúlt néhány évben az elektromos autók kiléptek abból a skatulyából, amin az autógyártók „úri hóbort”-ja felirat szerepelt és ma már a jövőt alapozza. Az ilyen, alternatív meghajtású autók előretörésével természetesen felerősödtek azok a hangok is, melyek szerint ez nem megoldás a környezetszennyezésre, sem az éghajlatváltozásra.

Az elektromos autókat érő kritikákkal karöltve érkeznek a napelemes energiatermeléssel kapcsolatos hurrogások is. Itt szintén azt hallani leginkább, hogy felesleges erőfeszítés az egész és néhány évtized múlva belefulladunk majd a kiszolgált napelemekbe. Nekik lehet egy érdekes olvasmány a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA – International Energy Agency) által kiadott tanulmány, ami a 2023 Net Zero Roadmap nevet kapta. Ebben arra kapunk választ, hogy milyen folyamtok indultak el a napelemes témában 2021 óta és vajon hova futhat ki jó eséllyel ez az egész téma 2030-ra

A 2021-es év óta folyamatosan dokumentált a napelemek és az elektromos járművek számának növekedése, vagyis a két technológia kéz a kézben jár. Az értékesítési és beüzemelési számok szinte megszakítás nélküli emelkedésben vannak, valamint az új gyártási kapacitások tervezett bevezetése összhangban van azzal az úttal, amely 2050-re globálisan nulla nettó kibocsátás felé vezet. Ez pedig azért nagy dolog, mert csak ez a két technológia felelős lehet az összes szén-dioxid kibocsájtás csökkentéséért, minimum egyharmaddal. A 2021-es ütemtervben az IEA előrejelzése szerint a piacon még nem lévő technológiák a 2050-es nettó nullához szükséges kibocsátáscsökkentés közel 50%-át érik el.

A Nemzetközi Energia Ügynökség nettó nulla ütemterve arról szól, hogy az elkövetkező években és évtizedekben minek kell történnie a globális energiaszektorban ahhoz, hogy a globális felmelegedés mértékét 1,5 fokra korlátozzuk. Az IEA 2021 májusában mutatta be az első ütemtervet és legújabb frissítésükben az elmúlt 2 év eredményeit taglalják. A 2023 Net Zero Roadmap a világjárvány utáni gazdasági fellendülést és egyes tiszta energiatechnológiák hihetetlen növekedését, valamint a fosszilis tüzelőanyagokba történő megnövekedett befektetéseket vizsgálja, sajnos a folyamatosan magas szén-dioxid kibocsájtással együtt. A tanulmány szerint ez az évtized döntő fontosságú lesz a jövőnk szempontjából és 2030 előtt a következő főbb intézkedéseket kell megtennünk:

  • A globális megújulóenergia-kapacitást háromszorosára kell növelni.
  • Az energiahatékonyság javulás éves ütemének meg kell duplázódnia.
  • Az elektromos járművek és hőszivattyúk értékesítéseinek meredeken kell növekednie.
  • Az energiaszektor metánkibocsátásának 75%-kal kell csökkennie.

A tanulmány szerint ha ezeket a lépéseket meg tudja valósítani az emberiség mielőbb, akkor 2030-ra a szükséges tennivalók közel 80 százalékával megvagyunk.

Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója elmondta: „A jó hír az, hogy tudjuk, mit kell tennünk – és hogyan tegyük. A legfrissebb adatokon és elemzéseken alapuló 2023-as Net Zero ütemtervünk előremutató utat mutat. De van egy nagyon világos üzenetünk is: az erős nemzetközi együttműködés kulcsfontosságú a sikerhez. A kormányoknak el kell különíteniük az éghajlatot a geopolitikától, tekintettel a fennálló kihívás mértékére.”

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!