Megérkezett az olcsóbb és kisebb hatótávú Tesla Model S és Model X

0

A Model S és X mindig is a Tesla kínálatának legjavát adta, ennek megfelelően az áruk is jóval magasabb kategóriát képvisel, mint mondjuk a Model 3, vagy éppen a Model Y.

Az amerikai gyártó kínálatában a „Standard Range” jelenti az optimális választást, ha ár/érték arányban a legjobbat keresi a Tesla rajongó. Ez egy jelentősen kedvezőbb alapárat jelent, ám cserébe az akkukapacitás kisebb, mint a drágább kivitelek esetében.

A Tesla Model S és X Standard Range kiviteleket már régóta várják a leendő vásárlók szerte a világon, akik szeretnének a felső polcról válogatni a Teslánál, de nem feltétlenül van szükségük a nagyobb akkupakkra. Tekintve, hogy a Tesla amerikai gyártó, nem meglepő módon itt vezették be elsőként az új, kedvezőbb árazású Standard Range modelleket.

Árban ez egy vaskos kedvezményt jelent, ami kereken 10 000 dollárt. A kérdés már csak az, hogy megér-e ennyi pénzt 137 (Model S), illetve 127 km (Model X), hiszen az új Standard Range esetében ennyivel kevesebb hatótávot kapunk, cserébe a kedvezőbb árért. Érdekesség, hogy a Tesla nem épít be ezekbe a modellekbe kisebb akkupakkot, ugyanaz kerül ezekbe, mint a Long Range változatokba, de az elérhető kapacitást szoftveresen korlátozza a gyártó, illetve egyik kivitelben sem lesz LFP akkucella. A két új modell főbb tulajdonságai:

Tesla Model S Standard Range:

  • 78 490 dolláros alapár
  • 320 mérföld (515 km) EPA hatótáv
  • 0-100 km/h gyorsulás: 3,7 másodperc

Tesla Model X Standard Range:

  • 88 490 dolláros alapár
  • 269 mérföld (433 km) EPA hatótáv
  • 0-100 km/h gyorsulás: 4,4 másodperc

A Model S és X új „Standard Range” változatai továbbra is összkerékhajtással bírnak, de a csúcsteljesítmény alacsonyabb, mint a sima változatoknál. A végsebesség mindkét esetben 240 km/h. Mindkét változat 2068 kilogrammot nyom, és akár 250 kW teljesítménnyel is tölthető a megfelelő Supercharger oszlopon.

Ellentétben a korábbi Model S 60 modellel, amely egy szoftverkorlátozott Model S 75 volt, nem lesz lehetőség a Long Range teljes kapacitásának frissítéssel történő feloldására – még akkor sem, ha az ehhez szükséges akkumulátor be van szerelve a járműbe, így érdemes a választást alaposan megfontolni. A Tesla amerikai weboldala szerint a szállítások már szeptemberben megkezdődnek. Az új „Standard Range” verzió még nem szerepel az európai konfigurátorban.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!