Megérkeztek az első Rivian kisteherautók Európába

0

Az Európában is ismert Amazon a világ egyik legnagyobb online piactere. Brutális darabszámú árut szállítanak ki világszerte, így kontinensünkön is. Ennek fényében nagyon nem mindegy, hogy egy ilyen gigavállalat milyen módon szállítja ki a rengeteg megrendelt árut.

Az Amazon 2022 októberében jelentette be, hogy a következő öt évben több mint egymilliárd eurót fektet be logisztikája szén-dioxid-mentesítésébe Európában. Ez magában foglalja több ezer új elektromos jármű (teherautók és a megfelelő teljesítményű töltési infrastruktúra) vásárlását. Konkrét számokban kifejezve az Amazon célja az, hogy 2025-re 10 000 zéró emissziós kisteherautóra duzzassza fel az itteni járműflottáját.

Ezen törekvések egyik szimbóluma a Rivian által tervezett és gyártott elektromos furgon, ami igazán jellegzetesre és modernre sikerült. A furgon ugyanazt a padlólemezt használja, mint az R1T és R1S modellek is. Méret szempontjából jelenleg két verzió létezik: EDV500 (14,1 köbméteres raktér) és EDV700 (19,8 köbméteres raktér) és ha minden igaz, lesz EDV900 is, aminek már 25,5 köbméteres raktere lesz. Az EDV egyébként az Electric Delivery Vehicle rövidítése.

A jó hír pedig az, hogy az Amazon hoz Európába is ezekből a jellegzetes furgonokból, méghozzá az EDV500 és 700 is megérkezik az öreg kontinensre. A Rivian furgonjai egy házon belül kifejlesztett e-motorral rendelkeznek, amely hasonlít az R1T pickup alá szerelt darabra. Az LFP cellákból készült akkumulátor 100 kWh és a Rivian szerint a 200 kilométeres hatótáv garantált, még kedvezőtlen körülmények között is.

Az EDV-500 méretei 6,31 x 2,45 x 2,9 méter, tengelytávja négy méter. A 14,1 köbméteres raktér méretei a 2,09 méter magasság és az 1,93 méter szélesség. Az Amazon 14,6 méteres fordulókört, 18 centiméter alatti hasmagasságot és 0,33 cW értéket adott meg. Az EDV-700 jó 70 centiméterrel hosszabb, 7,04 méter. A felszereltség főbb elemei között van a több sofőr preferenciáit megjegyző rendszer, fűtött vezetőülés és vezetőközpontú klímaberendezés.

Az elkövetkező hetekben folyamatosan több mint 300 Rivian elektromos jármű kerül majd a müncheni, berlini és düsseldorfi szállítóflottákba, csatlakozva az Amazon más gyártótól származó, több ezer darabos elektromos járműflottájához.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!