Jöhetnek a tisztán elektromos Aston Martinok, hogy duplázott a Geely?

0

A kínai Geely autógyártó hamarosan egy újabb európai márka életében jelenhet meg még erősebb döntési potenciállal. Mindez a Volvo, vagy éppen a Lotus jelenlegi helyzetét elnézve meglehetősen jó hír is lehet. Az új családtag az Aston Martin lehet.

A Geely eddig is rendelkezett részesedéssel az Astonban, ám ez mostanáig a részvények 7,6 százalékát jelentette. A legfrissebb Geely sajtóanyag szerint ez az arány mostantól 17 százalék, tehát a kínaiak megduplázták érdekeltségük mértékét az Aston Martinban. De mi lehet a háttérben, amiért így döntöttek?

Ahogyan arról a Geely sajtósa Eric Li beszámolt, a kezdetek óta folyamatos egyeztetésben vannak a márka vezetőjével, aki Lawrence Stroll. A Geely szerint az Aston Martin is folyamatosan keresi az útját a megújulás és így a biztos jövő felé, amiben a Geely tudása, szakértelme és persze a pénze is nagy segítség lehet, amennyiben az Aston Martin is elköteleződik végre az elektromos meghajtás irányába.

„A Geely segítségével jobban megérthetjük piaci növekedés folyamatait a Kínában elért sikereik révén, valamint így lehetőséget is kínál számunkra a jövőbe mutató technológiák hozzáféréséhez.” – Lawrence Stroll

Az Aston Martin már egy ideje küzd a pénzügyi tőke hiányától, az elmúlt években több irányból is próbáltak pénzt szerezni a működés finanszírozására. Legutóbb egy arab befektetési csoport (Saudi Arabia Public Investment Fund) pumpált milliókat a márkába. A Geely is bejelentkezett tavaly 1,3 milliárd Font befektetői támogatással, de érdekes módon azt akkor még elutasította az Aston, igaz az komoly megvágásokkal járt volna az irányítás birtoklása felett.

A lényeg az, hogy végül megindul a kínai pénz az Aston kasszájába, nem beszélve az elektromos autók gyártása terén szerzett tudásról, melyek már sikerrel bizonyítottak a Polestar, a Volvo elektromos modelljeiben. De a ZEEKR márkának sem kell szégyenkeznie az elért sikerek miatt. Végül pedig újra megemlítem a Lotus újjászületésének tényét, ami nem sikerülhetett volna a Geely nélkül. Reméljük, az Aston Martin is végre így el tud indulni az átállásra és mielőbb be tudnak majd mutatni egy, vagy több tisztán elektromos modellt.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!