A GM megerősítette, hogy visszatér Európába

0

Tavaly májusban volt először téma az, hogy újra visszatérhet a General Motor Európába. Akkor a márka vezérigazgatója, Mary Barra beszélt arról, hogy a márka készen áll az európai visszatérésre.

Mindez kitűnő hír, ugyanis olyan tisztán elektromos nyalánkságok is megjelenhetnek hivatalosan Európa útjain, mint mondjuk a Cadillac Lyriq, vagy éppen a Chevrolet Equinox. A visszatérés azért, mert a GM hivatalosan is jelen volt az öreg kontinensen, ám kivonultak 5 évvel ezelőtt, amikor az Opelt eladták a PSA Csoportnak. Pedig 90 évig jelen voltak Európában, de a sikersztori megszakadt 2017-ben. Akkor az Opel és a Vauxhall márkák 2,2 milliárd dollárért kerültek a PSA Csoporthoz, ami ma már szintén a Stellantis Csoport része.

Kína után Európa a legnagyobb piaca az elektromos autóknak, azért az Egyesült Államoknak sincs szényenkeznievalója. Ennek fényében teljesen érthető lenne a visszatérés, amit ezúttal meg is erősített hivatalosan is a General Motor európai részlegének vezetője, Jaclyn McQuaid. Ezt egy riporton keresztül tette, amit az Automotive News magazinnak adott nemrég.

A vezető ugyan nem pontosította, hogy a GM márkák pontosan melyik országokban fognak megjelenni, a bennfentesek arra számítanak, hogy az első körben a skandináv országok, Norvégia, Svédország, Dánia és Finnország jelenik meg újra a GM európai térképén, ahol elektromos autókat is árusítanak. Az elérhető országokon túl a visszatérés dátuma sem ismert egyelőre.

Az elérhető modellek között szinte biztosan ott lesz az Equinox, ami egy jó árazással nagyot szólna Európában is. Valamint a Cadillac Lyriq is, ami az Államokban nagyjából 55 000 euró fejében már hazavihető.

Ami még sokakat érdekelhet, az az elektromos pickupok kínálata, amiben ott lehet a Chevrolet Silverado EV, vagy éppen a GMC Sierra. A Ford egyégként már árulja az F-150 Lightning pickupot Európában (egyelőre csak Norvégia), de ott is meglepően sokan érdeklődnek a típus iránt.

„Az európai vásárlók gyorsabban váltanak elektromos autóra, mint bárhol a világon. A GM 35 milliárd dollárt fektet be 2025-ig az elektromos és autonóm járművek technológiájába, hogy iparágunk egyik fő mozgatórugója legyen. Az Ultium platformunknak, valamint a széles EV választékunknak köszönhetően a GM lehetővé teszi, hogy számos termékeket és szolgáltatást kínáljunk az európai vásárlóknak.”

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!