A BMW és a Volkswagen is csatlakozott az árháborúhoz

0

A Volkswagen és a BMW is jelentősen csökkentette az elektromos autóik árait Kínában. Mindez azután történt, hogy számos autógyártó alacsonyabb áron kínálta elektromos autóit az országban, hogy növelje eladásait és csökkentse a készleteit az országban.

Többször lehet olyan meglátása a híreket olvasónak, hogy a Kínában élőknek több a lehetőségük, legyen szó az elektromos autók elérhető kínálatáról, vagy éppen azok áráról. Utóbbiak esetén sokszor találkozhatunk az európai áraktól jóval kedvezőbbel egy-egy modell esetében és ezúttal sincs ez másképp.

A Tesla húzása bizonyára sok embernek marad emlékezetes, amikor az történt, hogy az amerikai márka gondolt egyet és egyetlen éjszaka alatt, minden előjel nélkül több millió forintnak megfelelő összeggel csökkentette több autója árát. Ez először a kínai árakon látszott meg, de szerencsére még hazánkba is begyűrűzött, komoly összeget hagyva a vásárolni szándékozók zsebében. Bár az érem másik oldalát is érdemes nézni, ugyanis az addigi tulajok autóinak értéke is nagyot esett.

Akkor azt várta mindenki, hogy melyik márkák fognak beszállni az árversenybe és csökkentik az áraikat. A Renault nem sokkal a Tesla lépése után közölte, hogy nem fognak beszállni a buliba, ne is várja senki tőlük ezt.

Rajtuk kívül eddig egyik más gyártó sem reagált. Ám úgy tűnik, eddig tartott a csend és nemrég rögtön két, német autómárka jelentette be, hogy jelentősen csökkentik áraikat, nem titkoltan a Tesla után. Ők a BMW és a Volkswagen. Ám mielőtt itt Európában nagyon elkezdenénk örülni, sajnos tudni kell, hogy ezek a kedvezmények most csak a kínai vásárlókat fogják megilletni.

A Volkswagen esetében átlagosan 30 000 jüan, vagyis 4530 USD értékben vágott a gyártó az ID.3, ID.4 X és az ID6 X árainak esetében és ha ügyes alkudozó a leendő vevő, akkor átlagosan további 10 000 jüan (1449 USD) értékben tud kedvezményeket kicsikarni a helyi értékesítőktől.

Az ok rendkívül egyszerű. Egyáltalán nem fogynak jól az ID. modellek Kínában. 2023 első hónapjaiban majdnem tízezerrel kevesebb elektromos autót adtak el, mint egy évvel korábban. A BMW esetében még húsosabb kedvezményeket lehet találni. Az egyelőre csak Kínában kapható i3 szedánra 100 000 jüan, vagyis nagyjából 14 500 USD kedvezményt lehet igénybe venni. Azért ez már több, mint kecsegtető ajánlat.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!