Év Autója 2023: a tisztán elektromos Jeep Avenger

0

A vadonatúj Jeep Avenger, a márka történetének első tisztán elektromos modellje nyerte el a 2023-as európai Év Autója címet.

A Jeep Avenger városi szabadidőjármű az első olyan Jeep modell, amely a díj 60 éves történelme során győzni tudott a nemzetközi megmérettetésen. Az Avenger hat másik típussal együtt vett részt a döntőben: a Kia Niro, a Nissan Ariya, a Peugeot 408, a Renault Austral, a Subaru Solterra/Toyota bZ4X és a Volkswagen ID Buzz ellenében kellett helytállnia.

A kilenc autós szakkiadvány által szervezett szavazáson a 22 nemzet 57 független szakújságírójából álló zsűri voksai döntöttek a végső győztesről. Az Avenger nem kevesebb, mint 21 zsűritagnál bizonyult az első számú választásnak. A Jeep összesen 328 pontot ért el, 87 ponttal előzve meg a második helyezett modellt. Egyetlen kivétellel az összes ország képviselői a legjobb három közé sorolták az Avengert.

A végeredményt január 13-án, pénteken, a Brüsszeli Autószalonon (Belgium) tartott, ünnepélyes eredményhirdetésen hozták nyilvánosságra.

Søren W. Rasmussen, az Év Autója Zsűri új elnöke az eredményről szólva kifejtette: „A Jeep Avenger az Év Autója díj megérdemelt nyertese, meggyőzően tükrözi azt a korszakot, amelybe az autóipar belépett, és dizájnjával sugározza azt a hatalmas változást, ami előtt az ismert márka áll. A Jeep Avenger egy igazi európai, és annyi jó tulajdonsággal rendelkezik, hogy a 2023-as Év Autója cím mögött álló zsűri igazán elégedett lehet. Gratulálunk!”

„Hatalmas megtiszteltetés, hogy az Európa elismert autóipari szakértőiből álló, illusztris zsűri a Jeep első, tisztán elektromos szabadidőjárművét választotta az Év Európai Autójának.” – mondta Christian Meunier, a Jeep márka vezérigazgatója. Hozzátette: „Korábban a Jeep márka egyetlen terméke sem volt még döntős ezen a versenyen, nem hogy első helyezett. Ez pedig pontosan érzékelteti, milyen kulcsfontosságú szerepet játszik a Jeep Avenger márkánk globális villamosítási stratégiájában, amelynek keretében a márka az emissziómentes szabadidőjárművek piacának globális vezető szereplőjévé kíván emelkedni. Ezúton gratulálunk a többi döntősnek is, kemény verseny volt!”

“Az Avenger pontosan jelzi a Jeep márka elkötelezettségét az európai piac, illetve a villamosítás mellett.” – Tette hozzá Antonella Bruno, a Jeep márka európai igazgatója. „A modell egy kifejezetten Európára méretezett, kiváló közúti- és terepalkalmasságú, tisztán elektromos modellekből álló portfolió első képviselője, és ebben a minőségében fontos mérföldkő a márka európai elektromos forradalmában.”
A Jeep Avenger európai bevezetésével új fejezetébe lép a Jeep villamosítási programja: 2025-ig összesen négy akkumulátoros elektromos modellt hoz forgalomba az európai piacokon a márka. Ennek köszönhetően 2030 végére a Jeep kizárólag elektromos modelleket értékesít majd Európában.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!