Veszélybe sodorhatja az akkuellátást a Kína és Egyesült Államok közti feszültség

0

A Tajvani-szorosban végrehajtott katonai „gyakorlatok” további zavarokat is okozhatnak az ellátási láncban.

A napokban tett amerikai képviselőház elnökének tajvani látogatása hatalmas feszültséget okozott Kína és az Egyesült Államok között. Tudniillik a Kínai Népköztársaság a második világháború végétől Tajvant saját területének tekinti, miközben Tajvan régóta küzd a függetlenségért. Nancy Pelosi, magas rangú amerikai tisztviselő jelenléte a területen olyan feszültséget eredményezett, ami minden ágazatban visszahatott.

Az egyik legérdekesebb számunkra az akkumulátoripar, ahol a Contemporary Amperex Technology Ltd. (CATL) úgy döntött, hogy őszre halasztja az észak-amerikai gyárának megnyitásáról szóló döntést. Az év elején a CATL megkezdte két új akkumulátorgyárának a megnyitásának vizsgálatát Észak-Amerikában, összesen 5 milliárd dollár értékű beruházás keretében. Ezenkívül két mexikói gigagyár építését is bejelentették a kínaiak összesen évi 80 GWh kapacitással.

A jelenlegi feszültségek azonban fékezik a projekt fejlesztési folyamatát, ami a Bloomberg szerint szeptemberre vagy akár októberre csúszhat. Azaz, a CATL megvárja, hogy mi történik Kína és az USA között, mielőtt lépne.

Továbbá az akkumulátorhelyzetet tovább súlyosbíthatja a félvezetőkkel kapcsolatos globális válság. Tajvan a világ egyik legnagyobb félvezetőgyártója. Szerda reggel jelentették, hogy Kína – Nancy Pelosi szigetre érkezését követően hozott egyéb intézkedések mellett – felfüggesztette a chipgyártás kulcsfontosságú elemének, a természetes homoknak a Tajvanra történő exportját. Mindez pedig súlyos csapást jelent a félvezetőgyártásra.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!