Németországban tesztelik a törökök első elektromos autóját

0

2019 végén meglepő hír érkezett a világ elektromos autós sajtójához, miszerint érkezik az első török elektromos személyautó márka, a TOGG. Akkor Mustafa Varank ipari miniszter jelentette be, hogy Törökország kész előállni tisztán elektromos meghajtású autókkal. A Handelsblatt szerint: a gazdasági visszaesés közepette Törökország úttörő szerepet akar játszani a modern szállítási eszközök fejlesztésében.

A saját elektromos autó projektet igazából már 2017-ben bejelentette Recep Tayyip Erdogan, aki 2019-re már bemutatót, 2021-re pedig utcai autókat ígért. 2021-ben írhattunk arról, hogy bemutattak három prototípust is a TOGG márkanév alatt. A TOGG márka kínálatában megtalálható lesz a szedán, hatchback, kombi, roadster és SUV modell egyaránt. Tehát minden érdeklődő megtalálja a maga számítását. Rifat Hisarcıklıoğlu, a TOGG akkori elnöke elmondta:

„Nem mások technológiáját kívánjuk megvásárolni, hanem a sajátunkat eladni. A saját összeszerelő üzemünket építjük meg és nem mások szabadalma alapján szeretnénk dolgozni, hanem a sajátunkén.”

A tervek, elképzelések tehát a helyükön vannak, most már tényleg csak az autók hiányoznak és az elérhető készletek. A fent részletezett kínálatból úgy tűnik, hogy az SUV kivitel fog elsőként megjelenni, ezzel pedig a TOGG is a bevált receptet követi. Ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint pár darab, jókor és jó helyen készített fotó.

A fenti képeken egy TOGG prototípus látható, amit álcamatrica alatt közúton tesztelik, így vélhetően a hivatalos premierre sem kell sokat várni. Eddig az alábbi specifikációk ismertek a TOGG SUV kapcsán, melyek természetesen még változhatnak a hivatalos premierig:

  • Hátsó kerekes (alapáras), vagy összkerekes meghajtás
  • Egy, illetve kétmotoros hajtáslánc: 200/400 kW teljesítménnyel.
  • 0-100 km/h-ra gyorsulás: 7,6 mp (egymotoros kivitel), vagy 4,8 mp (dupla motoros verzió).
  • Várhatóan két kapacitásból választható akkupakk, a nagyobbik 90 kWh (400 km WLTP).

A vállalat jelenlegi igazgatója, Gürcan Karakas szerint az egyelőre nem ismerhető nevű SUV két variánsban készül. Egy a nyugati exportra és egy a saját belpiacra, ami nem is lesz máshol kapható. Az autóban található technológiák közel felét hazai, vagyis török beszállítók adják az elektromos TOGG autóhoz. A TOGG a gyártás beindítására vonatkozó dátumot is elmondta: 2022 negyedik negyedéve. A gyártás a török Gemlik városában kezdődik el és éves szinten 175 000 darabos kapacitással tervez a TOGG.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!